Blott Sverige speciellt svenska virus har

Media.
Collage: C Altgård / Opulens.

KONSENSUS. “En sann demokrat är ju inte någon som i alla väder är lojal gentemot staten. Den kritiska blicken är ännu viktigare i tider då medborgarnas liv och hälsa står på spel”. Lisa Bjurwald menar att det är djupt osunt att lämna debatten åt expertisen.

 

Transparens: Opulens mediekrönikör Lisa Bjurwald är styrelsemedlem i Reportrar utan gränser Sverige.

Pressfriheten minskar världen över i pandemins spår, visar Reportrar utan gränsers årliga index som släpptes i tisdags. Att länder som Kina, Iran och Irak skulle försöka kontrollera rapporteringen om coronaviruset var tyvärr väntat. Men låt oss vända blickarna inåt för en stund.

Är det inte märkligt att svenska journalister som tidigare varit måna om yrkesetiken, som att inte hylla vissa politiker och inte kalla artiklar man ogillar för “fake news”, blivit som förändrade av coronakrisen? Några exempel: Journalister bjuder in Facebookvänner att gilla sidan “Vi stöttar Anders Tegnell”. Andra noterar ogillande att tidigare Sverigepositiva tidningar nu har mage att vara kritiska mot vår pandemistrategi. För att inte tala om de totalt dissade forskare som gick ut och kritiserade Sveriges officiella linje på DN Debatt. “Nu är inte rätt tid att kritisera Folkhälsomyndigheten”, som en journalist varnade. En annan manade till nationell enighet. Det är som om coronakrisen väckt en slumrande patriotism till liv och vi fumlar som amatörer med att hantera de nya och förvirrande känslorna för Moder Svea.

Men – och det är udda att behöva påpeka det – en sann demokrat är ju inte någon som i alla väder är lojal gentemot staten. Den kritiska blicken är ännu viktigare i tider då medborgarnas liv och hälsa står på spel. Kanske är just det en ledtråd till uppmaningarna om okritiskt omhuldande av coronastrategin: vi har varit så förskonade från död och lidande, att vi blivit överväldigade av pandemin och rättar in oss i ledet i ren skräck.

När en utländsk professor – svenska journalister är orimligt imponerade av akademiska titlar, de behöver inte ens vara relevanta för just virus och pandemier – säger något positivt om Sverige blir det genast rubriker. Se, vi får beröm av våra europeiska storasyskon! När en annan professor tycker motsatsen håller vi tyst. Eller fnyser i sociala medier: Vad kan hen rimligtvis veta om hur saker fungerar här? Blott Sverige speciellt svenska virus har.

Det är inte så att det inte finns saker att resonera kritiskt kring på hemmafronten. I nuläget har vi ungefär lika många döda per dag som Norge har totalt. Finland har ännu färre. Visst spelar en mängd faktorer in, och det är möjligt att det inte alls går att jämföra rakt av på det viset, men det är något djupt osunt med ropen om att “lämna debatten åt expertisen”. Så beter vi oss inte i andra samhällsfrågor. Det är inte enbart journalister disputerade vid Försvarshögskolan som tillåts granska försvarsmakten, till exempel.

Själva faktumet att Sverige i sin strategi går emot övriga Europa får en ju att misstänka samma uppblåsta självbild som går som en röd tråd genom vår historia och som bland andra Magnus Västerbro dokumenterat i Pestens år, om en annan pandemi som förlamade Europa för 300 år sedan. Förutom att coronaviruset lyckligtvis är långt mindre farligt än digerdöden har en annan förbättring skett sedan dess: demokratin och med den yttrandefriheten har slagits fast i lag. Låt oss värna den och låta även kritiska röster komma till tals.

LISA BJURWALD
lisa.bjurwald@opulens.se

Det senaste från Media

0 0kr