När ord blir väderkvarnar

Krönikor.
Nathan Hamelberg skriver idag om den grunda värdegrunden och hur ord blir väderkvarnar. (Bakgrundsbild: Pixabay.com. Montage: Opulens)

MÅTTSTOCKAR. Högern anser att det i allra högsta grad behövs en värdegrund för att förklara för invandrare vad som gäller. Däremot är “värdegrund” under andra omständigheter visst ett PK-ord som syftar på något de anser påprackas gemene man, menar Nathan Hamelberg.

För den som tillbringat mer tid än en fikarast på Twitter, det sociala medium där det tjattras mest från opinionsbildare, är det uppenbart att begreppet värdegrund har en nästan magisk kvalitet för många. Inte bara på Twitter så klart, det stormas kring ordet i traditionella medier och i den offentliga debatten också. Men Twitter är ofta en indikator på vilka buzzwords som seglar upp, eller snarare vilka ord det börjar gå trend i att skapa friktion mot.

ANVÄND DENNA! 2021
NATHAN HAMELBERG
nathan.hamelberg@opulens.se

Nathan Hamelberg är skribent med förflutet som krönikör på Arbetaren, Fria Tidningar och ETC såväl som essäist på Ottar, Kom Ut!, Tecknaren, Fronesis och Ord & Bild. Till vardags verksam med våldsförebyggande arbete i Stockholm.

Det senaste från Krönikor

0 0kr