Labba mer, lobba mindre

Krönikor.
Collage: C Altgård / Opulens.

DEMOKRATI. Så länge det finns politik kommer det att finnas lobbying. Samtidigt finns det gott om möjligheter att framtidens demokratiska processer kan bli mer öppna, involverande och medskapande. Därför är det viktigt att de moderna politiska partierna hänger med i utvecklingen istället för att bromsa den, menar Vladan Lausevic.

 

Journalisten Annie Reuterskiöld avslöjande artikel “Så blev lobbyisternas agenda Sabunis politik” i Svenska Dagbladet har blivit en snackis. I den framgår bland annat att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har drivit frågan om vägarnas elektrifiering som resultat av lobby från Scania. Det finns mycket som kan och bör diskuteras i samband med detta, inte minst med tanke på att begreppet lobbying har negativ klang i både svenskan som i andra språk.

VLADAN LAUSEVIC
vladan.lausevic@opulens.se

 

Vladan Lausevic är stockholmare och aktiv som skribent, liberal debattör och aktivist med intresse för såväl mjuka som hårda politiska frågor. I bagaget har en examen i historia och Europastudier. Vladans motto: “Jag har ingen identitet, jag har bara identiteter”.

Det senaste från Krönikor

0 0kr