Hårdare slag i luften

Krönikor.
Nathan Hamelberg skriver i dagens krönika om ropen på hårdare tag. Montage: Opulens. (Bakgrundsbild: Pixabay.com/modifierad av Opulens)

GÄNGKRIMINALITETEN. “Hårdare tag är en känslosoppa riktad mot de andra som hot, inte någon genomtänkt linje som med precision sätter in välavvägda sanktioner där det behövs”, skriver Nathan Hamelberg.

Det ser ut som ett järtecken när kvällen innan Lucia präglas av ett specialsänt Agenda på SVT på temat gängvåldet. Gängvåldet är vidrigt i sig; att det dessutom blir föremål för tuffhetssignalerande överbudspolitik gör det ännu deppigare. Det säger något om hur en kultur av rädsla sipprat ut i mittfåran av samhället. Den våldsamma brottsligheten är ett gissel och det dödliga skjutvapenvåldet har hittills i år bragt 44 människor om livet i Sverige, just därför var samtalet så nedslående. Representanter för alla riksdagspartier deltog i Agenda, först i slutet av sändningen landade fokus – under en alltför kort tid – på förebyggande åtgärder.

ANVÄND DENNA! 2021
NATHAN HAMELBERG
nathan.hamelberg@opulens.se

Nathan Hamelberg är skribent med förflutet som krönikör på Arbetaren, Fria Tidningar och ETC såväl som essäist på Ottar, Kom Ut!, Tecknaren, Fronesis och Ord & Bild. Till vardags verksam med våldsförebyggande arbete i Stockholm.

Det senaste från Krönikor

Hörby, Victoria Benedictsson

Hörby och jag

HÖRBY. ”Det är alltså hög tid att någon berättar för de som
0 0kr