Hamori: “Vikten av att odla”

Krönikor.
Krukväxt, odla, odling
Montage: Opulens.

ODLINGSTIPS. Katrine Hamori sjunger odlingens lov och tipsar också om hur den som inte har någon trädgård ändå kan odla.

Pandemin förändrade en hel del under åren med restriktioner. Farsoten har förvisso inte dragit förbi, men tack och lov har vaccinering och andra åtgärder gjort att den inte längre är samhällsfarlig. De år den härjade som värst och många arbetade hemifrån, gav den ändå upphov till en del nya intressen hos befolkningen. Pandemibebisarna har väl börjat komma förbi krypstadiet till att gå vid det här laget och sällskapshundarna annonseras ut nu när matte och husse måste åka hemifrån i arla morgonstund för att åka till jobbet och sällan är hemma innan det är dags för middag. Och så länge kan ingen hund hålla sig. Alltså kan man idag köpa hund till reapris.

Ett annat intresse som blommade upp, bokstavligen under de här hemmasittaråren, var vurmen för krukväxter. Det som förr ansågs som ett typiskt pensionärsattribut, har tvärtom blivit den yngre generationens nyaste grej. Att köpa och sköta krukväxter och allt som hör till att odla hemma i lägenheten är idag en miljardindustri. På TikTok finns en mängd grupper som ger varandra tips om skötsel och hur man skaffar sig de snyggaste och coolaste växterna. Alla är överens om att ha och ta hand om krukväxter, inte bara är en rolig hobby, det är också ett jämförelsevis billigt och enkelt sätt att förnya sitt hem. Åtskillig forskning påvisar att växter faktiskt kan göra oss både gladare och friskare.

Det finns uppenbarligen något kontemplativt och lugnande i att nypa av ett visset blad här och staga upp ett blad där. Det går inte att stressa fram en ampellilja, även om den är snabbväxt och lättskött, så tar den tid på sig. Orkidéer är notoriskt knepiga, men oj, oj så väl de sedan lönar den tålmodige med sina färggranna och väldoftande blomster.

Men faktum är att det går att komma riktigt billigt undan.

Den tid är förbi då höjden av inredning var att ha ett slags High Chaparral-stil och saloon dörrar i vardagsrummet. Vi minns alla med avsmak de där grönmurriga, taggiga sakerna som mest liknade gigantiska gurkor i fula krukor. För att inte tala om en ensam bit avklippt bambu som såg ut som en spiralvriden träbit med blad på toppen. Så visst går det mode i krukväxter.

Här gäller det att hänga med och varje veckotidning och söndagsbilaga har minst en gång i månaden massor av tips på hur man komponerar svindyra växter i överprisade Svenskt Tenn-krukor. Men faktum är att det går att komma riktigt billigt undan.

Katrine Hamoris avokadoplanta. (Foto: Katrine Hamori)
Katrine Hamoris avokadoplanta. (Foto: Katrine Hamori)

En avokado kostar fortfarande runt en tjuga. När man skalat och skivat den, lagt den på mackan och ätit upp den, har man kärnan kvar. Den sveper man in i hushållspapper som man fuktat, lägger den sedan i en plastpåse på ett varmt och mörkt ställe som till exempel ovanpå kylskåpet eller på badrumsgolvet om där finns värmeslingor.

Efter ungefär två veckor har den utvecklat en rottråd. Plantera i en vanlig brun lerkruka och vattna den som om den vore en tonåring som tryckt i sig två hela påsar grillkryddade chips på raken. Efter ytterligare två veckor kommer så bladen. Alltså har man ett frodigt, lyxigt storbladigt litet träd att skryta med som verkligen inte kostat skjortan – och då har man dess för innan också fått ett nyttigt smörgåspålägg. Att alldeles själv odla fram något från ett pyttelitet frö eller lite större kärna, känns lika kreativt som att skapa konst eller snickra en pall. Men tar mindre plats, kräver inga verktyg eller material och är tidseffektivt.

Har man inte gröna fingrar och ont om plats, går det lika bra med selleri. Ja, man kan faktiskt stoppa en bit selleri i ett glas vatten och ställa på fönsterbrädan och snart skjuter den ut små försiktiga vita trådar, häll ut vattnet, häll på lite jord och snart växer det ut en liten plym. Klarar man inte ens det, kan man alltid ta till en påse krassefrön på ett fat med våt bomull. En vecka senare har man en grön miniodling full av nyttiga vitaminer.

Jag säger alltså som Candide: ”Il faut cultiver notre jardin.” Låt oss nu odla vår trädgård.

Men det går lika bra med en avokadokärna ovanpå kylskåpet, för det är verkligen inte alla som är så lyckligt lottade så de har en trädgård idag. Men odla bör vi, för faktum är att våra sinnen och kroppar behöver stanna upp och lukta på blommorna.

KATRINE HAMORI
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr