1 maj: Pandemin blottlägger samhällets orättvisor

Krönikor.
I dag, den 1 maj, skriver Myra Åhbeck Öhrman om hur klasskillnaderna blivit tydligare under pandemin. (Collage: C Altgård / Opulens)

CORONA. Vem som blir av med jobbet, vem som har krispengar på banken, vem som kan distansjobba för att skydda sig från smittan. Var du bor, ditt utrymme och tillgång till lokal sjukvård, skriver Myra Åhbeck Öhrman. Saker vi redan visste om de svenska klasskillnaderna har fått tydliga, unika konsekvenser.

För, visst handlar det om klass. Om arbetares rättigheter ställda mot alla andras. Lågutbildade och lågavlönade arbetare är de som riskerar att förlora sina jobb under pandemin. Hårdast drabbas människor under 30 och och utomeuropeiska invandrare, inte sällan i samma branscher som dessutom är mest utsatta för smittrisker.

MYRA ÅHBECK ÖHRMAN
myra.ahbeck.ohrman@opulens.se

Myra Åhbeck Öhrman är frilansande skribent, föreläsare och debattör med inriktning på en spretig blandning av internetkultur, jämställdhetsfrågor och antifascism. Senast verksam som kampanjansvarig och granskare i den antirasistiska organisationen ”Inte rasist, men…”. Har bott största delen av sitt liv i den norrländska glesbygden, men inte ens det kunde riktigt ta stockholmaren ur henne.

Det senaste från Krönikor

0 0kr