HELGLÄSNING: “Jag kan se blod om det krävs” — Alternativ för Sverige applåderade muslimhat

Samhälle.
Montage/digital målning: Opulens

HÖGEREXTREMISM. Dagen efter terrorattentatet i Christchurch möttes omkring 200 personer från högerextrema Alternativ för Sverige till partikonferens i Köpenhamn. Där diskuterades vilka medel som skulle tas i bruk for att “stoppa den ‘islamiska invasionen’”. Bland deltagarna fanns en belgisk politiker som argumenterade för att tillgripa våld, vilket de svenska deltagarna mötte med ovationer.

 

 

Alternativ för Sverige lanserades i mars 2018. I spetsen stod Gustav Kasselstrand, William Hahne och Jessica Ohlsson, som tidigare lett Sverigedemokraternas Ungdomsförbund och uteslutits ur partiet. Expo skrev i höstas om hur Alternativ för Sverige allierar sig med den svenska vit makt-miljön. Under valrörelsen fick partiet stöd av Stefan Jacobsson, tidigare ledare i det nazistiska Svenskarnas Parti. Även nyfascistiska alternativhögern spred budskap bland sina följare om att rösta på AfS. Trots detta fick partiet enbart 0,3 % av rösterna.

“Vi är de som inte vill glömma vårt europeiska arv och nationella identitet. Vi är inte de som vill omfamna en gammeldags, märklig religion som kommer från den andra sidan av medelhavet. Islam är en religion som är så… retarderad. Ja, retarderad.” Ett högt ja-rop hörs från deltagarna och strax börjar de omkring 200 deltagarna på Alternativ för Sveriges kickoff till Europaparlamentsvalet att applådera. Citatet kommer ifrån gästtalaren Frank Creyelman, tidigare parlamentsledamot i Flandern för partiet Vlaams Belang.

Det hade varit en turbulent vecka för Alternativ för Sverige, som i anslutning med sitt arrangemang mött massivt motstånd i Köpenhamn och slängdes ut från de ursprungliga konferenslokalerna de hade bokat. Då danska antifascistiska grupperingar uppmärksammade att partiet skulle hålla sitt arrangemang på Comwell Conference Center i stadsdelen Amager, växte en kritik mot hotellet. På Trustpilot mottog konferenscentret negativa reaktioner i form lägsta möjliga betygsättning i 200 inlägg med olika kritiska kommentarer. En av betygssättarna skriver: “Kommer aldrig använda mig av detta hotell igen. Att husera nynazister är fullständigt osmakligt och motbjudande av Comwell. Ser till att ingen i mitt nätverk använder detta hotell.” skriver en av betygssättarna.

Utöver politikern från belgiska Vlaams Belang deltog och talade även andra högerextrema politiker och debattörer så som Julien Rochedy, tidigare ordförande för Front National, Jaak Madison, politiker för det estniska partiet Ekre, som har kopplingar till den svenska vit makt-miljön. Även Aia Fog, medlem i det högerextrema danska partiet Nye Borgerlige till folketingsvalet, talade i egenskap av att vara ordförande för den danska föreningen Trykkefrihedsselskabet, som drivs av en rasistisk föreställning om islam som ett hot mot yttrandefriheten.

Ett dygn innan konferensdeltagarna ankomst till det nya lokalen genomfördes det högerextrema terrordådet i Christchurch på Nya Zeeland där 49 muslimer blev mördade. Efter sig lämnade terroristen ett manifest. Där ger han uttryck för sina konspiratoriska idéer om ett befolkningsutbyte, att islam är en religion med folk som förpestar vita och västerländska samhällen och att européer och europeisk kultur håller på att ersättas av muslimer.

Den belgiske politikern som talade på Alternativ för Sveriges konferens framförde liknande tankegångar, och mottogs med stort bifall av de svenska deltagarna. Likt terroristen på Nya Zeeland, talade han om hur muslimer använder demografi som ett vapen och hur detta hotade ett Europa med sjunkande nativiteten bland europeiska kvinnor. Frank Creyelman tvekade inte med att sprida antimuslimska budskap i sitt tal till mötesdeltagarna: “Vi kallar odjuret vid sitt namn. Islam är beslutsamt att erövra hela Europa. Islam är som ett rovdjur, alltid redo att attackera det svagaste offret.”

Med referenser till det Osmanska riket konstruerade Creyelman ett narrativ om hur islam attackerat Europa i hundratals år, och argumenterade för idén om en värld utan några muslimer: “Våra förfäder höll dem utanför där de hör hemma, på den andra sidan av Medelhavet. Några menar att de hör till på andra sidan av Medelhavet. Jag tycker att de inte hör hemma någonstans.”

Efter den belgiske politikerns tal öppnades det för frågor från deltagarna, där en svensk konferensdeltagare efterfrågade ett förtydligande omkring “vilka medel som har blivit rättfärdigade att använda för att driva tillbaka den islamiska invasionen av Europa”.

“Alla”, svarar Creyelman som utan att tveka fortsätter sitt våldsbejakande budskap, som av deltagarna bemöts med ovationer: “Vi måste göra någonting. Allt som krävs, måste vi göra. Så är det bara. Jag är inte en man som inte kan se blod, jag kan se blod om det krävs. Jag är väldigt tydlig nu.”

KEVIN SHAKIR
kevin.shakir@opulens.se

Kevin Shakir skriver och undervisar om internetkultur, nationalistiska och högerextremistiska rörelser och hur en konstant utvecklande medieverklighet påverkar människor och samhällen.

Det senaste från Samhälle

0 0kr