Från en kobbe i Bohuslän: Ekonomisk analfabetism

Krönikor/Samhälle.
Collage: C Altgård / Opulens.

EKONOMI. Att en börsnoterad vd tjänar mellan 50 och 70 gånger mer än en genomsnittlig inkomsttagare – i Sverige – är ju intressant, om det inte vore så ytterst hemskt och tragiskt, skriver Carsten Palmer Schale.

 

 

Carsten Palmer Schale är i huvudsak sociolog, och har som sådan varit gästprofessor i Kanada och USA samt gästforskare i flera andra länder. Han har publicerat flera böcker och forskningsrapporter och utöver detta även ungefär 300 dikter och 200 essäer i olika tidskrifter. Under vinjetten Från en kobbe i Bohuslän ger han i krönikeformatet sin syn på världen utifrån hemmahorisonten på Orust.

En av mina bonussöner är sedan 20 år doktor i Nationalekonomi. Vilket för mig knappast underlättat. Jag är nämligen ekonomisk analfabet, om man med det menar, att vara oförmögen att förstå detaljer och trassligheter i den reellt existerande kapitalismen och nyliberalismen. Jag måste alltså gå en sorts omväg för att uttala mig. Som relativt allmänt bildad figur kan jag då, på gott och ont, betrakta den existerande och reglerande ekonomin med på – gott och ont – naivt blå ögon.

CARSTEN PALMER SCHALE
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr