”Rosenrött” kan handla om hyckleri

Debatt.
Flygfoto över Rinkeby, 2014. Bildkälla: Wikipedia.
Flygfoto över Rinkeby, 2014. Bildkälla: Wikipedia.

RINKEBY. ”Din text hade nog vunnit på att du ställde goda krafternas kamp i Rinkeby i ljuset av samhällets utsatta läge,” skriver Lars Thulin i sitt svar på Eva-Märta Granqviststs debattinlägg. Thulin anser därtill att Vänsterpartiet uppvisar ett hyckleri när det gäller utsatta områden.

DEBATTSUGEN? SKICKA BIDRAG TILL debatt@opulens.se

Eva-Märta, tack för snabbt och mångordigt svar. Ska försöka hålla mig kortare. Givetvis måste företeelser skildras från olika håll. Positiva bilder från platser som Rinkeby behövs och är välkomna. Ändå måste saker sättas i ett sammanhang. Din text hade nog vunnit på att du ställde goda krafternas kamp i Rinkeby i ljuset av samhällets utsatta läge. Då hade de människor du mött framstått ännu mer som hjältar.

Nu tror man antingen att du inte vet något om de grundläggande problemen i Rinkeby. Eller att texten beställts av det kommunala bostadsbolaget.

Mer intressant är att du som skriver på det här viset är sympatisör till Vänsterpartiet. För detta parti har som vi vet alltid haft en mycket kluven, skulle nästan säga hycklande, inställning till samhällen som Rinkeby där de mest utsatta i samhället finns koncentrerade. Kluvenheten är partipolitiskt motiverad. För som parti till vänster ska man slåss mot orättvisor och anamma en Robin Hood-filosofi som gör att vi är skyldiga att hjälpa invånarna i dessa områden i högre utsträckning än idag.

Fast samtidigt vågar Vänsterpartiet sällan öppet berätta om de stora svårigheterna där ute. För då svartmålar man, anser många. Och Vänsterpartiet är det näst största partiet i Rinkeby. Var fjärde person som gick till valurnorna 2022 lade sin röst på detta parti.  För mycket svartmålning/tal om verkligheten = risk för färre röster.

Ännu mer skrämmande är detta då det gäller problematiken med så kallat hedersvåld i kulturella enklaver i dessa samhällen. Vänsterpartiet har länge försökt spela ned detta, påstått att det är högerpropaganda som överdriver.

Vänsterpartiet har viftat bort problematiken med argument som ”svenska män slår minsann också sina kvinnor, så det så.” Är innebörden den att vi ska strunta i mord som de på Fadime där pappor dödar sina döttrar för detta de älskar fel man, bara för att någon fyllskalle i Mjölby slår ihjäl sin fru?

Jag minns för övrigt hur Gudrun Schyman fullständigt plattade till och förnedrande partikamraten Amineh Kakabaveh i ett tv-inslag i mars 2018. Schymans arrogans var total, faktiskt obehaglig att se. Kakabaveh, som genom sitt ursprung är expert på dessa frågor, menade att Vänsterpartiet gjort för lite. Året därpå uteslöts hon från partiet. Något hon bland annat kommenterade i Opulens.

På senare år har Vänsterpartiet nyktrat till i frågan. Men uttrycket för detta är för svagt och kommer för sent.

DEBATTSUGEN? SKICKA BIDRAG TILL debatt@opulens.se
ANVÄND DENNA! LARS THULINlars.thulin@opulens.se
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

0 0kr