Dansk högerextremist radikaliserar barn på YouTube

Krönikor/Samhälle.
Rasmus Paludan. Montage: C Altgård / Opulens. Bildkälla: Pixabay.com.

DANSK EXTREMIST. Med hjälp av YouTubes algoritmer som belönar videor med extremt och sensationellt innehåll har dansken Rasmus Paludan lyckats göra sig själv till en meme, rapporterar Kevin Shakir.

 

Omkring tolv tonårspojkar står omkring den danske YouTube-profilen Rasmus Paludan medan han bränner en koran. Till “She’ll be comin’ round the mountain”-melodin sjunger de: “De skal ikke integreres, de skal hjem. De skal ikke integreres, de skal hjem. Der er danske piger og drenge, der har brug for vores penge, de skal ikke integreres, de skal hjem.” Sedan i söndags har videon fått över 50 000 visningar på YouTube och trendar bland de hetaste videoklippen i Danmark.

På en skola norr om Nørrebro i centrala Köpenhamn håller jag en workshop om medielandskapet för elever med bakgrunder från alla världens hörn. Jag började med att fråga eleverna om de minns rubriken på den senaste nyhetsartikeln de hade läst. Hela klassen stirrade tyst på mig.

Jag frågade om de minns den senaste videon de sett på YouTube och flera av pojkarna ropade, nästan unisont Rasmus Paludans namn och började recitera frasen hans videor nästan alltid börjar med: “Jeg er Rasmus Paludan. Frihedens soldat, de svages beskytter, samfundets vogter, danernes lys, Nordens håb.” Hela klassen skrattade över Paludan-skämten medan jag häpet tittade på.

Rasmus Paludan var en mediesensation sommaren 2017 då han offentliggjorde en lista med så kallade “främmande fiender”, bland de journalister och vänsterorienterade aktivister, som han vill ska kastas ut ur landet med fallskärm. Detta, som en del av att utbreda budskapet om att han stiftat partiet “Stram Kurs” som kämpar för att förbjuda islam i Danmark.

Sedan dess har han satsat på sin YouTube-närvaro och lyckats få över 11 500 prenumeranter på sin “nyhets”-kanal “Frihedens Stemme” och över 22 600 prenumeranter på sin partikanal.

Han laddar konstant upp videor parallellt, utger sig för att vara journalist på den ena sajten och politiker på den andra och tillsammans har kanalernas videor fått över 16 miljoner visningar.

Succén kom förra året, då han började filma sina turer till olika skolgårdar där han under skolrasterna predikar för grundskoleelever mot islam, för ett “Danmark för danskarna”. Med hjälp av YouTubes algoritmer som belönar videor med extremt och sensationellt innehåll har Paludan lyckats göra sig själv till en meme, en symbol på nätet som främst tonårspojkar har betraktat som underhållande.

I klassrummet försöker jag prata med eleverna om Rasmus Paludan och att han har en uttalat politisk intention med sina videor. Jag misslyckas med att få dem att förstå detta.

Det surrar i lokalen, pojkarna nästan tävlar i vem som kan härma Paludans tonläge bäst. En av få vita elever som sitter längre bak i klassen ropar åt en som inte är vit att han ska passa sig innan han kastas ut ur landet. Jag avbryter honom och ber alla om att resa sig upp och sträcka på sig, med en förhoppning om att en liten paus kan underlätta koncentrationen. Eleven som sitter längre bak i klassen reser sig fort och sträcker på sin högra arm och hand. Han gör en nazisthälsning.

Jag frågar pojken vad han sysslar med. Han skämtar bara, säger han. Pojken säger att han skämtar precis som Rasmus Paludan. Jag frågar honom vad han tycker om det som Paludan säger om invandrare och muslimer. “Han vill bara skydda Danmark och ha ett Danmark för danskarna!” är det svar jag får.

Paludans parti är ännu långt ifrån de 20 000 väljarunderskrifter som krävs för att ett parti ska kunna vara valbart i det danska parlamentsvalet i vår. Samtidigt har han att lyckats etablera sig på allvar med en skara följare i tonåren. Följare som exponeras för hans budskap och därigenom kan komma att med tiden uppfatta högerextrema ideal som normala. Många unga danskar skrattar inte längre åt honom, men med honom.

KEVIN SHAKIR
kevin.shakir@opulens.se

Kevin Shakir skriver och undervisar om internetkultur, nationalistiska och högerextremistiska rörelser och hur en konstant utvecklande medieverklighet påverkar människor och samhällen.

Det senaste från Krönikor

0 0kr