Västerås först i landet med regnbågsbibliotekarie

Nyheter.
Västerås storsatsar på hbtq-frågor. Foto: Arild Vågen/Wikimedia Commons. Montage: Opulens

MÅNGFALD. Västerås bibliotek har utsett tre nya bibliotekarier specialiserade på frågor och litteratur för homo- bi- och asexuella samt trans- och intersexpersoner. Mimmi Söderlund är en av tre som fått den nya titeln regnbågsbibliotekarie

– Jag har försökt googla och vet att det finns regnbågsbibliotekarier på ett par skolor. Men vad jag sett finns det inget liknande uppdrag på folkbibliotek. Därmed inte sagt att det inte finns, säger Mimmi Söderlund. 

I hennes uppdrag ingår att rådge inköpare av litteratur, vägleda kollegor i kommunikation och uppmärksamma viktiga hbtq-datum med aktiviteter. Västerås bibliotek blir bland de första i landet med införandet av rollen regnbågsbibliotekarie. Projektet vänder sig till Västeråsbor i alla åldrar.

– Vi vet också att det finns ett stort behov för nyanlända och asylsökande. Vi försöker tänka på alla som känner att de ligger inom paraplybegreppet hbtq+, säger Mimmi Söderlund

Förra året blev bibliotek som ordnat sagostunder med hbtq-tema för barn en infekterad politisk stridsfråga och Kalmars stadsbibliotekchef Caroline Arvill mottog hotbrev för hennes arbete med hbtq-frågor. I Västerås tänker man därför på säkerheten. 

– Vi är medvetna om riskerna men vill inte utgå från att det kommer bli någon brunhögerattack. Men vi är beredda på det och kommer då ha en dialog uppåt med ledningen om vad som behöver göras. Samtidigt menar hon att kulturdebatten och homofobiskt färgat hat mot bibliotek gör att satsningen på regnbågsbibliotekarier fyller ett behov. 

– Att vi gör detta är också på grund av backlashen. Vi känner att det behövs och är angeläget. Vi märker också att biblioteksledningen är mer intresserade av de här frågorna än för bara några år sen så det märks att saker händer i samhället, säger Mimmi Söderlund, regnbågsbibliotekarie. 

Västerås regnbågsbibliotekaries boktips 

  1. Sången om Akilles av Madeline Miller 

– Där har man verkligen tagit perspektivet att relationen mellan Akilles och Patroklos var något mer än bara vänskap. Det är väldigt uppenbart en kärleksrelation. Ett intressant perspektiv på den klassiska myten.  

  1. Felix ever after av Kacen Callender 

– Det är en fin skildring av en ung person som söker efter kärlek men på något sätt hittar sig själv i processen. Vi vet från början att Felix är transperson men Felix upptäcker också nya saker om sig själv när han utsätts för ett hatbrott och tar itu med det på ett ganska speciellt sätt. 

  1. Ett rum till Lisen av Elin M Johansson, illustrerad av Ellen Svedjeland

– Det är en bok tar på allvar att även barn kan bli kära. Och de kan bli kära i varandra även om de är flickor, det är inget konstigt med det. Det är så fint framskrivet hur en vänskap blir något mer och hur det känns att vara kär.

EDVIN GRANS
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr