Nytt antikvariat – mötesplats för kultur och politik

Nyheter.
Den 25 september slår det nya Malmö-baserade antikvariatet Trilsk bok och musik upp dörrarna för första gången. (Foto: Privat)

ANTIKVARIAT. Snart slås dörrarna upp till Trilsk bok och musik, ett nytt antikvariat i Malmö som inriktar sig på humaniora. Butiken ska skapa bredare tillgänglighet till böcker och vinylskivor utanför topplistorna och vara en mötesplats för politik- och kulturintresserade. 

Den 25 september öppnar paret Dan Englund och Mirjam Katzin sin nya butik Trilsk bok och musik i Sofielund i Malmö. Det ännu lilla antikvariatet fokuserar på musik och humaniora, litteratur, konst, politisk teori och filosofi. Men här finns det mesta, allt från skönlitteratur och vegetariska kokböcker, till noter och vinylskivor.

– För mig har det här varit en dröm väldigt länge, som vi har konkretiserat tillsammans de senaste åren, säger Englund, verksamhetsansvarig.

Även om den fysiska butiken är ny har han länge sålt böcker och skivor via nätet. När han och Katzin hittade den 59 kvadratmeter stora lokalen slog de till.

– Kulturen är viktig och det manifesteras på ett helt annat sätt i en fysisk lokal. Över nätet går man också miste om mötet med kunderna, som är en fin och viktig del.

Med Trilsk bok och musik hoppas Englund och Katzin kunna bidra till att sprida kultur som fallit åt sidan. Englund tycker att det behövs fler antikvariat och menar att mycket av det som inte säljer bäst på marknaden går bort. I digitaliseringens tid tycker han att det känns extra viktigt.

– När folk handlar på nätet så vet de redan innan vad de vill ha, ett antikvariat skapar tillgänglighet för det folk inte upptäckt än.

Men det finns även en fortbildande tanke. Trilsk bok och musik delar lokal med kulturföreningen Krakel, som både Englund och Katzin var med och startade upp för ett år sedan och fortfarande engagerar sig i. Englund tror att verksamheterna kommer att gifta sig bra med varandra.

– Vi kommer att hålla i gemensamma kvällar med kultur, litteratur och politik framöver, och skapa en fin mötesplats för alla som är intresserade, berättar Englund.

Exempel på aktiviteter är cirklar i politiskt tänkande och skrivande, konstnärliga workshops för kulturaktivister och vänsterintellektuell salong. Till vardags är Englund bibliotekarie och musiker i bandet The Original Five, medan Katzin jobbar som samordnare mot antisemitism i Malmös skolor och sitter i kulturnämnden för Vänsterpartiet.

– Så det är inte så konstigt att jag drar igång ett antikvariat med musikinriktning. Och Mirjam har bidragit med mycket kunskap kring politiskt tänkande och litteratur, säger Englund.

Till en början kommer Trilsk att ha öppet på helger och sporadiska kvällar, men förhoppningen är att affärerna ska ta fart så att öppettiderna kan utökas. Inför första öppningsdagen hoppas Englund att så många som möjligt hittar till Trilsk, så att butiken kan fortsätta att frodas.

– Jag hoppas att vi får träffa en massa trevliga människor, och förhoppningsvis kanske de också köper en liten bok eller skiva. Men det viktigaste är att de kommer och ser att vi finns och vilka vi har!

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr