Imorgon kommer Almedalen till Göteborg

Nyheter.
David Björneloo och Ali Tabrizi är initiativtagare till Frihamnsdagarna som går av stapeln i helgen. (Foto: Frihamnsdagarna)

POLITIK. Imorgon invigs Frihamnsdagarna i Göteborg – Sveriges nya arena för fria samtal. Ett nytt initiativ från Village Impact Fund med inspiration från Almedalen, i syfte att stärka demokratin.

På fredag och lördag fylls Bananpiren i Göteborg med organisationer, föreningar, politiker och privatpersoner för att diskutera samhällsfrågor och politik. Inspirerat av Almedalsveckan kommer alla politiska partier vara närvarande och hålla tal under Frihamnsdagarna, men alla organisationer är inbjudna att sätta upp seminarier och delta i samtal.

– Vi tror att det stärker demokratin om fler kommer till tals och får möta varandra, säger David Björneloo som är en av initiativtagarna tillsammans med Ali Tabrizi.

Björneloo tror att många av de utmaningar samhället har och inte lyckas komma över kräver att man samlas över traditionella gränser och samarbetar för att hitta nya lösningar.

– Vi upplever att det saknas en mötesplats i Göteborg och på Västkusten där man kan mötas över gränserna för att prata politik, säger han.

Fram till och med juni var det öppet för alla som ville att nominera in förslag till seminarieprogrammet. 100 programpunkter kommer att hållas på de fem scenerna som  finns på plats under helgen. Några av de frågor som kommer att diskuteras rör klimat, social hållbarhet, utsatta områden, demokrati, integration, kriminalitet och kultur.

– Intresset från samhället har varit enormt, både från offentliga aktörer, näringsliv, politiker och föreningar. Tesen vi hade att det här behövs, den har vi fått bekräftad, säger Björneloo

Ali Tabrizi startade Village Impact Fund förra året, en samhällsnyttig förening som med andra föreningsaktiva har till syfte att föra samman aktörer, samla ihop resurser och demokratiskt rösta om samhällsnyttiga insatser att tillsammans genomföra. Björneloo som hade besökt Almedalen under många år kom med förslaget att starta upp en liknande mötesplats i Göteborg. Frihamnsdagarna blir det första Village Impact Fund gör.

– Det är första gången av många kommande hoppas vi, säger Björneloo.

De hoppas att initiativet ska leda till förändring. Till nya satsningar, samarbeten och lösningar på reella samhällsproblem. En önskan är också att öka känslan av delaktighet hos unga medborgare.

– För att de ska kunna påverka sina egna liv, men också få tillträde att delta i samhällsdebatten. Det är en önskan vi har på sikt, säger Björneloo.

Frihamnsdagarna är gratis och öppet för allmänheten. Hela programmet kommer även att streamas via Frihamnsdagarnas webb-tv.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr