Filmar egyptisk militärbas – i Sverige

Nyheter.
Regissören Tarik Saleh mellan två tagningar av “Boy from heaven”, en politisk thriller som utspelar sig i Egypten. (Foto: Adam Ihse/TT)

REGIMKRITIK. Den förra filmen fick honom utkastad från Egypten – innan inspelningarna ens hade börjat.

Nu är Tarik Saleh aktuell med “Boy from heaven”, om den egyptiska säkerhetstjänsten.

– Jag gillar att följa “fel person”. Men så får du inga vänner alls, säger han.

Fakta: Tarik Saleh

Född: 1972 i Stockholm.

Filmkarriär i urval: “Gitmo – New rules of war” (2006) med Erik Gandini, “Metropia” (2009), har gjort musikvideor med Lykke Li (bland annat “Sadness is a blessing”), “Tommy” (2014) och “The Nile Hilton incident” (2016).

Priser: “The Nile Hilton incident” prisades på Sundancefestivalen och fick också fem Guldbaggar, däribland priset för bästa film, 2017.

Aktuell: Med inspelningen av “Boy from heaven”.

Efter att ha jobbat med “Violence of action” i USA (premiär i december) återvänder Tarik Saleh till Egypten i sin nästa film.

Att filma i Kairo var dock inte möjligt den här gången. Heller.

I “The Nile Hilton incident” (2017) följde han en egyptisk polisman i upptakten till den arabiska våren.

Det var inte populärt hos den egyptiska regimen.

– Vi blev ju utkastade en vecka innan vi skulle börja filma “Nile Hilton”, det var ingen bra början på relationen till Egypten, säger Tarik Saleh.

– Men det är lite lustigt. Samtidigt som filmen blev attackerad, och de uttalade på egyptisk tv att om jag kommer till Egypten kommer jag att bli gripen, släpptes affärsmannen som filmen är baserad på. Han blev benådad av presidenten. Så det skedde något sorts skifte där.

“Fel” perspektiv

Den här gången handlar det om en officer i underrättelsetjänsten och ett politiskt maktspel kring det sunnimuslimska al-Azharuniversitetet i Kairo.

Inte heller “Boy from heaven” lär bli tillåten på egyptiska biografer, konstaterar regissören och manusförfattaren. Bland annat på grund av att även den är berättad ur “fel” perspektiv.

– Det mest kontroversiella med “Nile Hilton” egentligen, är inte att den kritiserar regimen. Det finns en massa filmer som gör det. Men att de blev så arga var för att jag valde fel persons synvinkel, jag berättade ur polisens perspektiv, säger Tarik Saleh.

– Revolutionärerna blev irriterade för att det här var ”the bad guys” version och polisen blev irriterad för att jag berättade sanningen om hur det är att vara en polis i Egypten.

“Fares är topp fem”

Teamet har tidigare varit i Turkiet, främst i Istanbul och där filmat bland annat i Süleymaniyemoskén. Nu avslutas inspelningen med en kort sejour utanför Göteborg.

I ett bunkerlikt utrymme i en gammal berghangar på Säve flygplats – för dagen en egyptisk militärbas – pågår ett hemligt möte.

Shejken för al-Azharuniversitetet – den främsta religiösa auktoriteten i den sunnimuslimska världen – har avlidit och en ny shejk ska väljas.

Samtidigt har dock underrättelsetjänsten och de högsta militärerna träffats för att diskutera hur de ska kunna påverka valet.

“Som vanligt”, om Tarek Saleh får bestämma, är Fares Fares med i en av huvudrollerna.

– Han är min bäste vän och vi känner varandra väldigt väl. Trots det förvånar han mig alltid. Jag har haft förmånen att jobba med några av världens bästa skådespelare, men Fares är enligt mig just nu topp fem i världen. Han är så jävla bra, säger Tarik Saleh.

Fysisk förändring

En liten stund senare, i sin tillfälliga husbil på inspelningsplatsen, skrattar Fares Fares lite förläget åt berömmet.

– Vad snäll han är Tarik som säger så. Jag vet inte om jag skulle säga att man blir bättre. Men när man går igenom livet och när man har varit skådespelare ett tag känner man sig absolut säkrare och vågar mer och mer, säger han.

– Och det är ett privilegium att få jobba med Tarik.

Efter veckor av intensiva inspelningsdagar är det dock skönt att få slippa de 1,5 timmarna i sminket varje morgon. Som underrättelseofficer är Fares Fares svår att känna igen, i gråsprängd peruk, starka glasögon och med en lösmage innanför skjortan.

– Han är väldigt intressant. Det handlar inte om självklara reaktioner och beslut, det är kul på det sättet, säger han om sin rollfigur.

– Sedan är det alltid roligt att göra fysiska förändringar. Men det är så här jag ser ut egentligen!

“Modig historia”

I de andra rollerna finns utöver statister från Göteborgsområdet även flera kända skådespelare från Mellanöstern.

Exempelvis spelas den högste chefen för underrättelsetjänsten av palestiniern Mohammad Bakri, i Sverige kanske mest känd för några avsnitt i den amerikanska thrillerserien “Homeland”.

– Jag gillar att jobba här, jag gillar att jobba med Tarik. Det är en väldig intressant och modig historia, säger Mohammad Bakri.

– Att jobba med Tarik känns väldigt naturligt för mig, när det gäller hans solidaritet med de svaga och att stå upp mot diktatorer i arabvärlden. Vi har gemensamma saker att säga till världen, jag älskar det.

Tanken är att “Boy from heaven” ska ha premiär hösten 2022.

Fakta: Tarik Saleh

Född: 1972 i Stockholm.

Filmkarriär i urval: “Gitmo – New rules of war” (2006) med Erik Gandini, “Metropia” (2009), har gjort musikvideor med Lykke Li (bland annat “Sadness is a blessing”), “Tommy” (2014) och “The Nile Hilton incident” (2016).

Priser: “The Nile Hilton incident” prisades på Sundancefestivalen och fick också fem Guldbaggar, däribland priset för bästa film, 2017.

Aktuell: Med inspelningen av “Boy from heaven”.

Jens Bornemann/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr