Demonstration höjer rösten mot kvinnovåld

Nyheter.
Kvinnostrejk en fredag i Stockholm. (Foto: Kvinnostrejk)

KVINNOVÅLD. På lördag bjuder Kvinnostrejk in till en demonstration mot mäns våld mot kvinnor på Medborgarplatsen i Stockholm. Det blir feministiska brandtal och musikuppträdanden.

Demonstration mot mäns våld mot kvinnor

När: Lördag 6/11Var: Medborgarplatsen, StockholmArrangör: Kvinnostrejk

Helgens demonstration mot mäns våld mot kvinnor på medborgarplatsen i Stockholm är enligt arrangörerna uppstarten på en kamp som ännu bara har börjat.

– Nu har vi fått nog, vi vill inte längre diskrimineras eller förtryckas systematiskt bara för att vi är kvinnor, säger Lina Thieme Almkvist, en av arrangörerna.

Journalisten och författaren Atilla Yoldas, juristen och aktivisten Linnéa Claeson, Ibbi Chune från BLM i Stockholm, Gabriella Kärnekull Wolfe, grundare av Inte Din Hora, Demet Ergün, ordförande för Fatta, och Unizons förbundsordförande Olga Persson är de som kommer hålla tal under demonstrationen.

Almkvist hoppas att allmänheten ska få upp ögonen för mäns våld mot kvinnor och tar orden från brandtalen med sig i sin vardag.

– Jag hoppas att de som lyssnar tar till sig det som sägs och kanske pratar internt med sin familj eller på jobbet, börjar spåna i hur just de kan hjälpa till.

Demonstrationen är även ett sätt att rikta uppmärksamhet mot de kvinnostrejker som har pågått varje fredag runt om i landet sedan slutet av mars, både online och fysiskt. Deltagarna tar med sig en skylt och skriver “Mitt krav:” följt av ett krav på en viss förändring kopplat till kvinnoförtryck.

– Alla är välkomna. Många gånger har vi med oss extra skyltar som uppmanar människor att ställa sig med oss, vi vill vara välkomnande och få fler att engagera sig, säger Almkvist.

Det långsiktiga målet är att minska mäns våld mot kvinnor genom att visa politiker hur verkligheten ser ut för att få hjälp av dem att uppnå det målet.

– Vi vill inte att det här ska vara ett kvinnoproblem, för det är det inte, det är hos männen det ligger. Det är de som måste gå med i den här kampen, säger Almkvist.

Kvinnostrejkerna började med att flera feminister gick ut i sociala medier, spred konceptet och uppmanade alla att engagera sig. Almkvist med flera gick ihop och tog initiativet vidare och via sin facebooksida och Instagram har Kvinnostrejk vuxit.

Strejkerna har inget slutdatum utan kommer att pågå så länge de behövs.

– Vi kommer att vara där varje fredag tills vi ser att det har blivit en förändring, avslutar Almkvist.

Demonstration mot mäns våld mot kvinnor

När: Lördag 6/11Var: Medborgarplatsen, StockholmArrangör: Kvinnostrejk
ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr