Bianca Kronlöf: “Männen behöver ett eget metoo”

Nyheter.
“Jag hoppas att män ska läsa boken, att de ska bli uppmuntrade och känna att kampen är möjlig, nödvändig och positiv”, säger Bianca Kronlöf som nu bokdebuterar. (Foto: Christine Olsson/TT)

FEMINISM. I tre Instagrambrev kritiserade skådespelaren Bianca Kronlöf komikerbranschens sexistiska jargong. Nu försöker hon engagera männen i en feministisk diskussion, med debutboken “Brev till mannen”.

Född: 1985.
Familj: Sambon Petter och ettåriga dottern Mela.
Bor: Stockholm.
Aktuell: Med debutboken “Brev till mannen” och i tv-serien “Deg”.
Karriär: Utbildad på teaterhögskolan i Göteborg. Har jobbat vid Dramaten och Stadsteatern i Stockholm och Göteborg. Har skrivit och spelat i serien ”Full Patte” och spelat med humorgruppen “Familjen Kaos”. Känd för sin feministiska satir.

“Det finns saker man måste göra, annars är man ingen människa utan bara en liten lort”. Som nybliven mamma låg Bianca Kronlöf om nätterna och funderade på Astrid Lindgrens klassiska citat. För medan bransch efter bransch skakades av metoo var komikerbranschen påtagligt tyst. När komikern Soran Ismail anklagades för övergrepp och efter det pratade ut i en SVT-dokumentär fick Bianca Kronlöf nog. På Instagram kritiserade hon de manliga komikernas sexism.

— Jag var jättenervös när jag gjorde breven, säger hon och berättar att det strax därpå exploderade i hennes telefon av hundratals förfrågningar.

Men hon ville inte sitta i morgonsofforna och prata om individer, utan snarare fördjupa sig kring strukturer. Bokformen kändes som rätt sätt. Nu har hon skrivit inte bara tre brev till män, utan 26, riktade till exempelvis “alla fäder”, till “den hårda kuken”, “till dig som aldrig” och “till dig som tycker våldtäkt är fel”.

Evigt strategitänkande

Komikerbranschen var fortsatt knäpptyst efter hennes brev, men samtidigt rasade stödet från kvinnor in. Även manliga skådespelarkollegor messade tack – men Bianca Kronlöf undrade varför de inte uttryckte något offentligt. Hon insåg att den myriad av samtal som förs om feministiska strategier ständigt förs utan männen.

– Det gör att när de kommer in i samtalet blir de jättechockade. Och så blir man arg som kvinna och tänker ”hur kan du inte ha sett det här”. Vi tar inte in männen. Och de gånger man gör det blir det jobbigt, männen blir kränkta och säger ”men jag har inte gjort någonting”, menar Bianca Kronlöf.

Hon ger exempel på det eviga strategitänkandet som kvinnor måste ägna sig åt – utan att vara medvetna om att det är feminism. Redan när en kille tafsade på hennes vän i skolan diskuterade hon och kompisen om ifall de skulle berätta för fröken. Att inte berätta skulle vara som att visa att beteendet var okej.

– Men om vi sade till fröken visste vi att det skulle komma ett straff från killarna. Och vi var elva år gamla, säger hon.

Också offer

Bianca Kronlöf skrev boken under två intensiva månader, ofta medan hon ammade. Hon väjer inte heller för hur hon själv har drabbats av våld och sexualisering: ett av breven riktar hon till den kille som våldtog henne – ett brev hon hela tiden sköt upp att skriva.

– Jag vill läka och jag vill att samhället ska läka. Då måste man gå in i såret, säger hon medan tårarna börjar rinna.

Men att vara schysst som kille är inte heller alltid lätt. Efter serier som “Full patte” får hon ofta framviskade frågor av män om feminism. Hon poängterar att de män som skickade tack i sms gjorde det för att de är rädda och försiktiga.

– Det finns en rädsla för att om jag sticker ut hakan, får jag mer skit då? säger hon, och poängterar att män som engagerar sig alltid har blivit förlöjligade av andra män, på 70-talet som velourmän och i dag som “lattepappor”.

Inte nog med det – de kan också få kritik av feminister för att deras engagemang är för litet, eller fel. Men kvinnliga feminister får också kritik, inskärper Bianca Kronlöf. Och män behöver engagera sig också för sin egen skull – även de tvingas ju förhålla sig till hotet om våld från män, menar hon. “Män är också offer” brukar Bianca Kronlöf få höra i feministiska diskussioner.

Till dem vill hon säga: “Exakt!”.

Därför måste du engagera dig. Feminismen kan inte bära alla, säger hon och lägger till:

– Männen behöver ett eget metoo.

Mikrodosera feminism

Bianca Kronlöfs tips till den som känner sig osäker på hur man gör är att mikrodosera feminism. Tydliga meningar som “jag håller inte med” är en bra start, menar hon.

Hon hoppas att både kvinnor och män ska läsa boken.

– Jag längtar efter mäns engagemang och det är helt och hållet nödvändigt. De som förtrycker kvinnor och har dålig kvinnosyn kommer inte att lyssna på mig, de kommer att lyssna på andra män.

Född: 1985.
Familj: Sambon Petter och ettåriga dottern Mela.
Bor: Stockholm.
Aktuell: Med debutboken “Brev till mannen” och i tv-serien “Deg”.
Karriär: Utbildad på teaterhögskolan i Göteborg. Har jobbat vid Dramaten och Stadsteatern i Stockholm och Göteborg. Har skrivit och spelat i serien ”Full Patte” och spelat med humorgruppen “Familjen Kaos”. Känd för sin feministiska satir.

Elin Swedenmark/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr