Noterat: Att ta till orda utan bildning och bagage

Noterat/Kultur.

 

BILDNING. Att Ebba Busch Thor inte visste vem som skrivit Gösta Berlings Saga är tämligen signifikativt. För vad kan man vänta att denna kristendomens Tant Prüzelius vet om det andra kristna lägret som innebär tvivel, förfall, att resa sig och en liten droppe av kallsvett när prästen så äntligen står i predikstolen.

Med Ebba är det annorlunda. Hon verkar helt sakna bagage och framförallt ingen ställtid innan hon tar till orda. Rappt och kallt som ett twitterinlägg. När hon talar om en svensk kanon men sedan inte vet namnet på upphovspersonen bakom en av våra stora litterära klassiker frestas man parafrasera en annan boklig hörnsten.

”Jaså hon känner icke till mötet i Niceum år 829? Hur kan man då vilja gå och lära andra då man ingenting själv vet? Nå skall det bli nån välgörenhet nu så göm undan baddräktsbilderna i DN ty den sanna välgörenheten sker i hemlighet”

Upplysningsvis var det Strindberg som här hudflängde den äppelkindade självrättrådiga kristendomen.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr