Veckans vax: Schweizisk syntmusik

Musik
Collage: C Altgård / Opulens.

VINYL. Äntligen torsdag och dax för ärtor och punsch och Veckans vax! Jesper Nordström gör i dag ett nedslag i den schweiziska sektionen av vinylsamlingen. Han plockar fram ett album från 1983 med gruppen Yello.

Tillåt mig vara gravt kategorisk och säker på mitt omdöme när jag säger att det verkligen inte finns någon annan grupp som liknar Yello. Deras sound och image har en unik prägel. Dessutom kommer de från Schweiz, det där lilla landet som väl mest är känt för choklad, gökur och direktdemokratins baksida där allt stannar i en stabbig blåbrun reaktionär Bullerby-mentalitet. Fast Schweiz är ju också synonymt med investment och business, och sångaren Dieter Meiers bakgrund som finanspamp, pokerspelare och medlem i nationella golflaget är minst sagt långt från rockmyten. Lägg sedan till att han är delägare i en boskapsranch i Argentina och varit performancekonstnär som sålde ”ja” och nej” på Manhattans gator. De som gick förbi fick köpa ett ”ja” eller ”nej” av honom och själva konceptet handlade om hur man ska förhålla sig till livet.

JESPER NORDSTRÖM

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik