Veckans vax: Mystisk sjutummare från Rumänien

Musik.
Skivfoto: Jesper Norström. (Collage: C Altgård / Opulens)

RETRO. Jesper Nordström går en loppisrunda och kommer hem med en mystisk platta från kommunisttidens Rumänien. Med en av landets största stjärnor visar det sig.

En klar tendens när jag rotar bland skivloppisar är att ju mer brunmurrigt och anonymt mystiskt från kommunistländer desto större chans att jag slår till. Ibland är det inte musiken utan historien man får inblick i som är det mest intressanta. Skivor kan vara en lika intressant ingång till att läsa mer om en era.

Så förhåller det sig t ex med den här mystiska sjutummaren (som ska spelas upp på 33 varv) i anonym plastpåse från Rumänien.

Irina Loghin. (Bildkälla: Wikipedia)

Väl hemma börjar detektivarbetet och det visar sig vara sångerskan Irina Loghin som var så populär att hon blev förbjuden att uppträda offentligt och i TV.

Elena Ceaușescu var helt enkelt avundsjuk på hennes skönhet och populäritet och kände sig hotad som landets ”first lady”.

Jag har alltid varit svag för folkmusik från Östeuropa men har likväl inte läst särskilt mycket om den genren och kan därför näppeligen skilja på de olika ländernas traditioner. Men en sak om dess historia är jag övertygad om. Eftersom genrer som rock och pop var så hårt reglerade så hade folkmusiken en mycket starkare ställning bakom järnridån än i Västeuropa.

Paret Ceaușescu mötte som bekant sitt öde 1989 men Irina Loghin lever fortfarande och kanske typiskt nog som frontfigur i ett högerkonservativt parti som ogillar EU och globalism och hon ses ofta iförd färgstarka folkdräkter i offentligheten. Det är ju också en aspekt av att företräda ett lands äldre tradition och musik.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

Alexander Lövmark.

Äkta jazzglädje

JAZZ. Alexander Lövmark är äkta i sin framtoning, visar lust och glädje
Crosby på scen 1976 under Crosby & Nash show vid Frost Amphitheater, Stanford University. (Foto: David Gans / Wikipedia).

Crosby har hittat hem

MINNESORD. Musikern och kompositören David Crosby, grundare av banden Byrds och Crosby,
0 0kr