Veckans vax: Kröningsceremoni i vinylformatet

Musik.
(Collage: C Altgård / Opulens)
(Collage: C Altgård / Opulens)

VINYL. Med anledning av den brittiska drottningens död så uppmärksammar Jesper Nordström ett på sin tid banbrytande lp-set från 50-talet. 

Så gick då den brittiska drottningen Elizabeth II bort och tyvärr blev min reaktion ett ganska torrt, okänsligt ”aj, då, där ser man.” Ni får ursäkta känslokylan, men jag har alltid haft svårt för de stora känsloyttringarna när en offentlig person går ur tiden. Som om man kände vederbörande personligen. Det riskerar bli lite som i ”Känd från TV”, filmen som tar upp en kvinnas dyrkan av en tv-kändis.

Det skapades en enorm mängd souvenirer för att inte säga kitsch runt den brittiska regentens liv. Eftersom hon kröntes 1953 fanns det tekniska förutsättningar för att ge ut en talskiva med utdrag ur BBC:s banbrytande hela åtta timmar långa tv-direktsändning.  His Master’s Voice gav således ut ett trippel-lp-set baserat på BBC-sändningen, ”The Coronation Service of her Majesty Queen Elizabeth II”.

1950-talet var nämligen en tid då tekniken på bred front gick från 78-varvs stenkakor till 33-varvs vinylskivor och det gav upphov till en mängd andra inspelningar också som inte enbart var musik. Det kunde vara fråga om utbildningsskivor, bibelinläsningar och liknande projekt. Samma år skulle ett amerikanskt kristet skivbolag släppas in för första gången i Vatikanen och därefter ge ut en liknande tal- och musikskiva från påveinstallationen.

Liksom hos de konservativa stingsliga kardinalerna i Rom fanns det ett motstånd att släppa in något så vulgärt och modernt som television vid det engelska hovet. Men Elisabeth stod på sig och var progressiv. Vi talar trots allt om en krutkvinna som utbildade sig till fordonsmekaniker under andra världskriget och som sedan i vithårig ålder lagade sin Landrover själv när den havererade långt ute på vidderna runt Balmoral.

Men hur låter BBC-skivan då? Låt mig säga så här: om du som jag njuter av sån där fin, torr ”BBC-engelska” i stil med David Attenborough så kan den lätt snurra i bakgrunden som en lite camp ljudtapet. Lyssna här på ett smakprov. Speakern är självaste Richard Dimbleby, en av de verkligt centrala inom etermedia som väl närmast får beskrivas som Storbritanniens Lennart Hyland. Med Dimbleby introducerades en ny stil med både enormt pålästa passager och ett direkt refererande likt en sportjournalist.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr