Veckans vax: Eslövsvisan

Musik.
Collage: C Altgård / Opulens

VINYL. Den här veckan har Jesper Nordström letat fram en vinylskiva där dikt på skånska kombineras med tysk barock.

Vi har inga problem att åka till Paris för gå på Sartres kafé eller känna att ”det var här Baudelaire flanerade och tog en absint”. Inte heller har vi problem med åka till Lissabon och förstå att det var här Lord Byron fick inspiration till sina flamboyanta, yviga dandydikter. Så varför skulle vi inte kunna åka till Eslöv i dessa corona- och hemestertider för att begrunda att det var här som Karaby Jensen skrev Sveriges första ångloksdikt 1858?

Skånes eminenta folklivsforskare och trubadur Christer Lundh har kombinerat denna banbrytande lokomotivdikt med musik av den tyske barockkompositören Michael Pretorius. Numera finns Lundhs ”Eslövsvisan” tillgänglig på den folkliga digitalteven Youtube.

För er som tror att Sverige slutar vid Tranebergsbron så har vi nere i Malmö översatt texten från äkta gödsel-skånska till torr rikssvenska.

Det var en söndagsmorgon
Jag for till Eslöv stad.
En silverplåt i fickan
Det tyckte jag var bra
Men bäst jag stod och bliga.
Så pep det till besatt
och jag kan inte säga
hur sen det blev mig fatt.

Jag nästan tappa munnen
för vad jag sen fick se
En husrad kom löpande
förbi mig strax breve’
och köket satt på änden
det rök ur en skorsten
I stället för en köksa
Stod där en svart en.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr