Veckans vax: Anton Bruckners åtta

Musik.
Collage: C Altgård / Opulens.

VINYL. Det är torsdag och dax för ärtor och punsch samt veckans vax! Jesper Nordström berättar om sin besatthet av Anton Bruckners åttonde symfoni, som han givetvis avnjuter på vinyl.

Vilken bild av Österrike förmedlar musikalen ”Sound of Music”? Kanske den gängse klyschan; en blandning av gröna kullar och edelweiss blandat med något tyskt militäriskt? Hur det än är med den saken så finner jag här en ingång till att skriva om min absolut största musikaliska upplevelse och besatthet, nämligen Anton Bruckners åttonde symfoni. Tidigare i veckan recenserade för övrigt Björn Gustavsson en nyinspelning av Bruckners sjätte symfoni här i Opulens. Men idag ska det alltså handla om den åttonde symfonin. Den har jag i tre olika tolkningar i mina backar och det är som om samtliga fokuserar på olika aspekter i detta fantastiska monumentalverk.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr