Radio 208: “A Whiter Shade of Pale”/Procol Harum, 1967

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

53. A Whiter Shade of Pale/Procol Harum 1967

Här omslaget till den ikoniska singeln

Omslaget till Procol Harums "A Whiter Shade of Pale".
Omslaget till Procol Harums “A Whiter Shade of Pale”.

Brittiska gruppen Procol Harums A Whiter Shade of Pale blev en megahit och ”förföljde” gruppen under hela deras fortsatta existens. Den bevisade också att popmusik kunde växa utanför sin egen genre. För hela melodislingan är väldigt inspirerad av Bach. Och kanske var det första gången som påtagligt klassisk musik tog sig in i popvärlden.

Texten är underbart surrealistisk och det lär finnas seminarier där nördar träffas årligen för att tolka den. För mig är det verklig poesi – att ord sammanfogas på ett sätt så att allt låter underbart, men där frågetecknen köar upp sig som lågtrycken under en svensk semestermånad. ”Ljusare skugga av blekhet”, visst är det vackert.

38 år efter att singeln släpptes, stämde bandmedlemmen Matthew Fisher sina kompisar Gary Brooker och Keith Reid som stod som låtens kompositörer. Fisher hävdade att han skapat den klassiska melodislingan. Ärendet gick genom en rad domstolar. Till sist gav överhuset Fisher rätt och därmed royalties, vilka var avsevärda. (Imorgon: Låten som startade en våg)

Lyssna här på A Whiter Shade of Pale!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr