Radio 208: “Love Hurts”/Nazareth 1975

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

52. Love Hurts/Nazareth 1975

Hårdrockarna Nazareth blev för evigt förknippade med en ballad som är banal, sliskig och utdragen. Men i rätt sammanhang är den omöjlig att inte älska. Även om kärlek smärtar.

När jag som dj snurrade igång den här, då blev det tätt, varmt och omslingrat på golvet. Därför sparades den till sista timmen. Låten blev skiva redan 1960 med Everly Brothers. Den har sedan spelats in, eller framförts på konserter, av minst 20 artister. Det startfältet spänner från Stina Nordenstam till The Who. Men enda verkliga hiten var när Nazareth gjorde hårdrocksballad av det hela. Som bäst åtta på Billboard Hot 100.

Bäst minns jag den från Lukas Moodyssons underbara film Tillsammans från 2000. Arbetartjejen Elisabeth hamnar i det flummiga kollektivet. En av dess utåtagerande damer, Lena, tar sig an nykomlingen och kan tänka sig en klart nära relation. De bestämmer att spela sina älsklingslåtar för varandra. Kollektivdamen lägger på något proggigt, kanske var det Jösses flickor, jag är inte säker. Elisabeth kör Love Hurts för den låten är den vackraste hon vet. Lena fattar noll. Kulturkrock? Bara förnamnet. (Imorgon: Stal från mästaren)

Här kan du lyssna på Love Hurts!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

Timo Kangas, Kangas klanger, jazz, western swing, ESC, country, honky tonk, bluegrass, skivnytt, lp-skivor, spotify,

Musik så in i Norden

SKIVNYTT. Pitepalt-country möter Elvis och Dylans veteraner. En finsk Eurovision-dirigent som blivit
0 0kr