Låna pengar långsamt

Texter.

Pengar är otvivelaktigt något som gör livet enklare. Kontanter eller digitala diton är vad matbutiken, hyresvärden, andra säljare och uthyrare vill ha för att tillhandahålla vad de erbjuder. Vi lånar pengar, sparar pengar, investerar pengar, skänker pengar, tigger pengar. Listan på verb kopplade till pengar kan göras lång. Faktum är att vi tänker på pengar dagligen.

Inflation

I skrivande stund har vi en inflation vi inte sett på 20 år och pengarnas värde är inte vad de var för ett halvår sedan. Priser på livsmedel och energi är höga och med “hybridlön” istället för hybridbil, där hälften av lönen går till drivmedel och hälften i elräkningar, kan det börja kännas i plånboken. Med styrräntan höjs även bolåneräntor.

Även de, som i de flesta fall, inte har någon lön att tala om – studenter med studielån går en dyrare framtid till mötes. Räntan på CSN-lån har under många år varit sjunkande och nere på 0 %. 2023 är prognosen att CSN-räntan ska upp igen, dels med 0,5 % för att staten ska kunna finansiera kreditförluster, men också med ytterligare 0,14 % för att täcka ränteläget i världen och utlåningskostnader. Detta slår även på existerande studielån tagna efter 1988.

Detta är en bild av situationen idag. Vi har haft liknande, om inte värre situationer genom åren, och det kommer att bli bättre igen, och så kommer det vidare. Det är i motgångar som dessa vi utvecklas, finner nya lösningar på problem och tar oss vidare till nästa steg.

Jämföra långivare

För att klara tillfälliga ekonomiska problem kan man behöva låna pengar för konsumtion. I Sverige har vi en stor mängd kreditgivare som erbjuder lån till olika kostnad. Behöver man låna pengar är det ett bra att inte hetsa till första bästa snabblån. Med hög styrränta är också lånen på konsumentkrediter uppjusterade. Ett första steg är att jämföra långivare och se vilka villkor de erbjuder just i denna stund.

På webbsidan Kreditkoll.nu finns information och jämförelser både vad gäller inlåning och utlåning. Här kan du se så gott som alla de aktörer som är verksamma i Sverige. Aktörer som erbjuder sparkonton, bolån, studentlån, konsumentkrediter (privatlån, kontokredit, lån på faktura etc.), kreditkort. Samtliga dagligen uppdaterade med de aktuella räntor och villkor som gäller.

När man tagit sin tid för att jämföra lån kan man göra ett val. Men det är först då man skickar iväg sin ansökan, inte kl 02 på krogen, eller när vännerna pressar på. Valet kan landa i ett lån med godkänd ansökan, snabb utbetalning och hög ränta eller ett lån med ett par dagars utbetalningstid och en bättre ränta. Väljer man det ena eller andra har man i alla fall gjort ett aktivt välgrundat beslut – och det är vad vi menar med att låna långsamt.

Bättre sparräntor

Det är inte enbart räntan på lån som höjs i takt med att styrräntan stiger. Att spara pengar genererar ofta avkastning i samma takt. Storbanker är ofta mer benägna att höja räntan på bolån än på sparkonton, men det finns många mindre banker och aktörer att titta på vilka erbjuder betydligt högre sparränta.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.