Vad är en memil?

Litteratur/Kultur.

SPRÅKLÅDAN. Jag hörde här om dagen en kvinna på bussen som sa att hennes man ”blitt en mimil”, som jämt är ute och cyklar. Jag försökte googla men det gav inget. Vet du vad detta är? Ett nyord, typ? / Oscar

 

 

Hej, Oscar!  

Sannolikt var det ordet memil som det handlade om. Memil en akronym för ”medelålders man i lycra”. Tillåt mig förklara genom att raljera en smula. En memil är ofta en högavlönad, välutbildad man i innerstan som plötsligt känner att det är dags att börja träna och vara lite samvetsgrann, så han cyklar i stället för att köra sin Porsche.

Han går och köper en italiensk supercykel och träningskläder för en summa som inte du eller jag ens hade betalat för en bil och så börjar denne memil härja runt på stadens cykelbanor.

Med hälsans och hurtighetens oklanderlighet kör han så fort och hänsynslöst att någon stackars dam med ”dra-maten-väska” håller på att bli påkörd. Då kan det låta så här: ”Undan kärring, här kommer jag och jag har samvetet på min sida!”

Hans hår har silverstänk, är vaxat och efter dessa svettiga pass kommer han att vara ännu vassare på sitt företag att sälja onödiga abonnemang eller annat skräp som i slutändan ändå skadar Moder Jord. Så var det med den miljömedvetenheten.

Han identifierar sig som en ”redig karl” vilken klarar balansen mellan att vara en go-getter och en inkännande mjukis. En sannolik stilförebild är Ernst Kirchsteiger.

Eftersom han tränar och stånkar anser han sig sedan äga moralisk rätt till lyxiga bruncher och vinprovningar och såklart följer han Campagnolos Instagramkonto. Detta för att han innerst inne är rätt sugen på att bränna sina pengar på ett växelreglage i titan som kostar som en helg i Paris.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Alla artiklar av Jesper Nordström

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr