Julläsning: Thomas Almqvist tipsar

Litteratur/Kultur.

BÖCKER. Under jul- och nyårsledigheterna tipsar Opulens litteraturkritiker om tre böcker att läsa under lediga dagar. I titlarna länkas till recensionerna i sin helhet.

Varje morgon går jag ner till sjön och fotograferar vattnet
Av Bengt Berg
Heidruns förlag

Glesbygden och dess människor är Bengt Bergs ständiga poetiska revir, då hans dikter gärna hämtar motiv från det värmländska vardagslivet men har ändå ofta även ett globalt perspektiv. Hans formmässiga anarki gör att jag får en enorm känsla av frihet, när jag läser hans dikter. Den aktuella diktsamlingen är ett slags dagbokspoesi, som nedtecknats under promenader till en närbelägen sjö, genom landskapet och årstiderna.

 

Under fikonträdet av av Goran Vojnović
Rámus förlag

Under fikonträdet är en mycket läsvärd roman om kärlek och lidande, sorg och längtan men också om galenskap och inbördeskrigets absurda vansinne. Balkankrigen ledde till Jugoslaviens sönderfall med folkförflyttningar och nya gränsdragningar. Plötsligt fanns det inte plats på den ena sidan gränsen för dem som fötts på den andra sidan. Det är bara fikonträdet som klarar av alla stormar. Vojnović ställer de svåra frågorna om vilka krafter som var verksamma under Balkankrigen och ifrågasätter all överdriven nationalism. Han är en ytterst skicklig berättare.

 

Den okända dimensionen av Nona Fernández
Palabra förlag

Den okända dimensionen bygger på en säkerhetspolis vittnesmål om gripanden, tortyr och mord under Pinochetdiktaturen i Chile. Fernández berättar om en parallellvärld, en okänd dimension, som få kände till eller som man kanske kände till men inte ville veta av. Idag finns det chilenare som förnekar att den parallella världen någonsin funnits. Vad är det som bryter ner människans moraliska ansvar? Vad är det som gör oss till mänskliga bödlar? Romanen är en närstudie i mänsklig skräck, grymhet och förtvivlan men mynnar ändå ut i en storslagen hyllning till sanningen.

THOMAS ALMQVIST
thomas@opulensforlag.se

Thomas Almqvist är pensionerad bibliotekarie och bosatt i Linköping. Han skriver litteraturkritik i Skånska Dagbladet sedan 1987 och även i nättidskriften Opulens. Han recenserar även blues-CD och böcker om blues i Jefferson Blues Magazine. Thomas har skrivit tre böcker: Från Madrid till Mexico City och Montevideo – en resa i spansk, portugisisk och latinamerikansk litteratur, kåserisamlingen Den pendlande bibliotekarien samt Spanien i mitt hjärta, där han översatt och introducerat elva spanska favoritpoeter till svenska. Den innehåller översatta dikter av Antonio Machado, Federico García Lorca, Miguel Hernández, Rafael Alberti, Emilio Prados, Gabriel Celaya, Vicente Aleixandre, Leon Felipe, Blas de Otero, José Agustín Goytisolo och Carlos Bousoño, samt introduktioner till var och en. Han har också översatt Dikter till Kleo av Justo Jorge Padrón, Tystnadens vältalighet av Francisco Muñoz Soler och Branten av Aleisa Ribalta Guzmán.

Det senaste från Kultur

0 0kr