Etikettens dubbeltydighet

Litteratur/Kultur.

SPRÅKLÅDAN. Tjena! Jag har en fråga om ett ord som verkar rätt dubbeltydigt, nämligen ”etikett”. Min far körde ofta en typisk pappavits när han hällde upp vin i nått finare sammanhang, han greppade flaskan ”fel” med handen demonstrativt över etiketten och sa att man måste hålla på etiketten när det är fest. Nu undrar jag hur det kan komma sig att ordet dels betyder typ klisterlapp på burk/flaska, dels har den där andra betydelsen som i ”vett och etikett” / undrar Anders.

 

 

Hej Anders! Vad du lagt märke till är en språklig företeelse som kallas diminutiv. I svenskan skapas det ofta genom ändelsen -ett som förminskar ordet. Du kan jämföra med cigarett som egentligen betyder liten cigarr, diskett som betyder liten disk, balett som betyder liten bal. Som du kanske märker är det inte en exakt förminskning utan betydelsen ändras lite. En liten cigarr heter ju cigarill, och där ser vi svenskans mindre vanliga diminutivändelse. Vidare är ju en balett inte vilken liten bal som helst, utan en egen kulturform i form av koreograferad dans.

Men för att komma till din fråga så betyder etikett då en liten etik, det vill säga en moralfilosofi i miniatyr. I detta fallet kanske mer borgerliga levnadsregler om vilken gaffel man tar till fisken eller vilket glas som passar till sherryn.

Att etikett även kan vara en klisterlapp med information om exempelvis vingård, druva och alkoholhalt på en vinflaska har att göra med att ordet ”etik” från början inte hade betydelsen moralfilosofi utan lära och system i allmänhet.

I filosofins antika barndom var det inte ovanligt att koppla ihop stora spekulativa teorier om världens innersta beskaffenhet och idéer om hur människan bör agera. (En av dessa eviga frågor som grekerna diskuterade i sina olivlundar var huruvida människan är fri att välja sina handlingar om nu världen är mekanisk och determinerad som en maskin.) Det vill säga att en etik kunde vara ett system som försökte förklara världen i sin helhet.

Krystat uttryckt är alltså vinetiketten en liten lära om vinet.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Alla artiklar av Jesper Nordström

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr