Barn & Unga: Bilderboken min mamma hade älskat

Litteratur.
Collage: C Altgård / Opulens. (Grundbilden: Pixabay.com)

ILLUSTRERAT. Jenny Wickberg fokuserar den här gången på bilderböcker och har bland annat läst en bilderbok som hon är övertygad om att hennes mamma skulle ha älskat. Här finns lästips för stora som små!

TIPS:

1. Gränsen, av Maria Nilsson Thore. Precis som Pija Lindenbaums ”Vitvivan och Gullsippan” kretsar denna bok kring ett streck som vuxna dragit och som är gränsen mellan vad man får och inte får. ”Gränsen” är en fyndig, charmig och smått filosofisk saga om lockelsen i att göra just det som de vuxna säger att man inte får. Huvudpersonen Nono går ensam in i det farliga, men återvänder strax. Illustrationerna speglar både det som händer och hur det känns. Ålder: 3-6 år. Förlag: Bonnier Carlsén.

2. Den sista utposten, av Cecilia Heikkilä. Lilla Björn får tillsammans med sin morfar ge sig ut på en resa till den sista utposten. Text och bild följs åt i en berättelse där den vilda och orörda naturen lovsjungs. En bilderbok om vår tid, där tonen har hämtats från den klassiska sagan. Ålder: 3-6 år. Förlag: Bonnier Carlsen.

3. Det var en gång och blir så mycket mer, av Johanna Schaible. Boken går från historia till nutid, från att berätta till att ställa frågor, från jordens skapelse till det lilla barnets egen värld. Med hisnande bilder och kortfattad men väl genomtänkt text lyckas författaren göra något så abstrakt som tid begripligt för alla. Ett litet mästerstycke till bok. Ålder: 3-6 år. Förlag: Lilla Piratförlaget

Bra bilderböcker har något som kan tala till oss, oavsett var vi är i livet. Ett språk som består av ord och bild och av allt som händer däremellan. Det är ett språk som når direkt fram till barnet men som när det är som bäst också väcker tankar och känslor hos oss vuxna.

Från vår granne i öst kommer finlandssvenska illustratören och konstnären Linda Bondestam, flerfaldigt prisbelönt. Även om bild är hennes första språk så skriver hon också en del själv, och hon har förmågan att skapa bilderböcker som har en särskild lyskraft.

För några år sedan kom hennes God natt på jorden (Förlaget), en finurligt berättad och hjärtevärmande saga som i all sin enkelhet lyckas fånga många nyanser av liv.

Förra årets Mitt bottenliv (Förlaget)  är också det en bok som lyckas omfamna så mycket. Den handlar en axolotl, en liten varelse som lever i bottenslam. Bokens axolotl är helt ensam i sitt slag. På uppslag efter uppslag med fantastiska bilder i starka färger får vi följa den lilla varelsens liv.

Här finns starka känslor och handlar om livets väsentligheter som vänskap, ensamhet och kärlek. På köpet lyckas boken, utan pekpinnar, beröra frågor som handlar om klimatförändringar, nedskräpning och minskad artikedom.

I nyutkomna Vitvivan och Gullsippan (Lilla Piratförlaget) berättar Pija Lindenbaum en komplex saga om en grupp barn som befinner sig på någon form av internat eller läger. Uppdelningen mellan vi och dem är strikt och systemet som gäller går inte att rubba på.

I klassiska sagor är budskapet att barn ska akta sig för det farliga och lyda de vuxna. I Vitvivan och Gullsippan är det precis tvärtom. Barnens uppror mot de den vuxnas rigida regler framstår som helt rätt. Här lyfts samtidigt frågor om rättvisa och orättvisor, samarbete och mod. Allt sinnrikt konstruerat med bilder som behåller barnets oskuldsfulla blick samtidigt som det ger referenser till hårda diktaturer.

En bilderbok som svingar sig mellan det stora och det lilla är Just nu av Lotta Olsson och Olof Landström. Den poetiska texten går hand i hand med lekfulla bilder, som ibland utelämnar lika mycket som de visar.

Livets alla färger (Bonnier Carlsen) av norska Lisa Aisato presenteras som en presentbok för barn 9-11 år. Boken kom i våras och har bara uppmärksammats med några få läsarutlåtanden.

Tystnaden kan bero på presentationen – för en presentbok är något som ser bra ut men kanske egentligen inte är så mycket värt? För vad gör man med en presentbok, mer än ger bort den?

Livets alla färger är stor och väger en del. Innehållet består av stort uppslagna bilder och en text som ibland bara består i ett ord på ett uppslag.

Den handlar om livet. Om olika åldrars särskilda kännetecken. Om det som är bra. Om det som gör ont. Om det som är. Och om det som kanske blir. Boken är fylld av vemod och lockar till minnen. Jag hade kunnat läsa den tillsammans med ett barn, men kan inte riktigt se en 9-åring ensam sitta och bläddra i den.

Helst hade jag läst den med min gamla mamma. Min mamma, som inte längre är i livet, hade älskat den.

TIPS:

1. Gränsen
, av Maria Nilsson Thore. Precis som Pija Lindenbaums ”Vitvivan och Gullsippan” kretsar denna bok kring ett streck som vuxna dragit och som är gränsen mellan vad man får och inte får. ”Gränsen” är en fyndig, charmig och smått filosofisk saga om lockelsen i att göra just det som de vuxna säger att man inte får. Huvudpersonen Nono går ensam in i det farliga, men återvänder strax. Illustrationerna speglar både det som händer och hur det känns. Ålder: 3-6 år. Förlag: Bonnier Carlsén.2. Den sista utposten, av Cecilia Heikkilä. Lilla Björn får tillsammans med sin morfar ge sig ut på en resa till den sista utposten. Text och bild följs åt i en berättelse där den vilda och orörda naturen lovsjungs. En bilderbok om vår tid, där tonen har hämtats från den klassiska sagan. Ålder: 3-6 år. Förlag: Bonnier Carlsen.3. Det var en gång och blir så mycket mer, av Johanna Schaible. Boken går från historia till nutid, från att berätta till att ställa frågor, från jordens skapelse till det lilla barnets egen värld. Med hisnande bilder och kortfattad men väl genomtänkt text lyckas författaren göra något så abstrakt som tid begripligt för alla. Ett litet mästerstycke till bok. Ålder: 3-6 år. Förlag: Lilla Piratförlaget

JENNY WICKBERG
jenny.wickberg@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jenny Wickberg är frilansande journalist och krönikör, bosatt i Lund sedan länge men med rötter i Stockholm och Stockholms skärgård. Hon har bland annat arbetat som reporter och krönikör på Skånska Dagbladet, och som reporter och redaktör på ETC Malmö och Dagens ETC. Som frilans har hon skrivit för över 40 svenska tidningar och tidskrifter, och har också skrivit tre reportageböcker för Pockettidningen R.

Det senaste från Litteratur

0 0kr