Underhållande action med Van Damme

Scen & film.
Den sista legosoldaten. (Bild: Netflix)

FILM. Överlag är Den sista legosoldaten en underhållande actionfilm som visar att europeisk film inte längre står så långt efter amerikansk film som man kan tro, anser Christoffer Andersson.

Den sista legosoldaten
Netflix

Den sista legosoldaten, Netflix, Regi: David Charhon, Medverkande: Jean-Claude Van Damme, Samir Decazza, Alban Ivanov med flera.

Jean-Claude Van Damme verkar till slut ha lämnat Amerika bakom sig. 2021 syns han i franska David Charhons actionkomedi Den sista legosoldaten, en ganska lam berättelse om en gammal legosoldat vars sons identitet kapas av en bortskämd unge som tittat för mycket på Scarface. Richard Brumére (Van Damme) måste balansera nationens säkerhet med sin egen roll som pappa vilket inte är det lättaste när sonen Archibald (Samir Decazza) inte vet om att Brumére är hans far.

Van Dammes försök att vara rolig blir stela och till och med pinsamma, det är tack vare castingen av biroller som filmen inte kliver över gränsen till direkt löjlig. Å andra sidan sätter han ändå snyftscenerna bra och det måste man ge honom – det är ett stort glapp mellan den Van Damme som med vibrerande kinder som kräver hämnd för någon förlorad/skadad närstående och den ganska ödmjuka och undvikande fadersfiguren vi får möta här.

David Charhon har lagt mycket vikt på kamerarbetet i slagsmålsscenerna: de är bra koreograferade, det syns att Van Damme får mycket utrymme och klippen kommer i rätt ögonblick för att inget väsentligt ska gå förlorat. Biljakterna är välkomponerade och Alban Ivanovs långa rutt på motordriven kickbike är roande. Samir Decazza tar ut svängarna rejält och kontrasterna mellan hans allvarliga och hans roliga scener gör att han bör räknas som filmens bästa skådespelare.

David Charhon dedikerar filmen till sin mamma, som drömde om att ”sätta den här legosoldaten i aktion” (ur eftertexterna), vilket skulle kunna innebära drömmen om Van Damme i huvudrollen. Mycket tyder på att projektet vilar på Van Dammes närvaro. Å andra sidan tycker jag inte man ska fästa sig för mycket vid det. Van Damme har inget särskilt brett skådespelarregister (går att se i sin helhet i Double Impact där han spelar två versioner av sig själv). Filmen vilar på birollernas insatser.

Överlag är Den sista legosoldaten en underhållande actionfilm som visar att europeisk film inte längre står så långt efter amerikansk film som man kan tro. David Charhon får ut mycket av sina skådespelare och för det ska han ha eloge. Jag gissar att ledtiderna (förberedelser, produktion, efterarbete) för den här filmen har varit väldigt långa men det har, om du frågar mig, bara gjort filmen gott.

Den sista legosoldaten, Netflix, Regi: David Charhon, Medverkande: Jean-Claude Van Damme, Samir Decazza, Alban Ivanov med flera.
CHRISTOFFER ANDERSSON
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr