Skådespeleriet räddar Aronofskys film om fetma

Scen & film.
Stillbild ur filmen “The Whale” via Nordisk Film.

OSCARNOMINERAD. Den trefaldigt Oscarsnominerade filmen “The Whale” kommer snart till biodukarna. Filmen är hyllad av kritiker och har bland annat vunnit en Oscar för bästa manliga huvudroll. Hailey Ngo har vissa kritiska synpunkter.

The Whale
Betyg:
Opulens betyg 3
Genre: Drama
Regi: Darren Aronofsky
Rollerna: Brendan Fraser, Sadie Zink, Ty Simpkins m fl.
Biopremiär: 10 mars 2023

Filmen handlar om en tillbakadragen och överviktig engelsklärare, Charlie, vars tid är på väg att ta slut. Brendan Fraser spelar huvudrollen i Darren Aronofskys nya film där han försöker försonas med sin rebelliska tonårsdotter (Sadie Zink) och ställa allting till rätta i deras förhållande innan hans tid rinner ut. Med sitt stora hjärta och skarpa intellekt gör han sitt yttersta för att konfrontera djupt begravda sorger och den undertryckta kärlek som förföljt honom i årtionden. 

Filmen utspelar sig under loppet av en vecka. För varje dag som går får Charlie besök av olika individer i hans liv och allting utspelar sig i hans klaustrofobiska lägenhet. Aronofsky utmanar oss att se bortom våra fördomar och idéer om skönhet med Charlies poetiska, passionerade själ och välvilja.

Ljussättningen är dock inte mycket till hjälp för att understryka filmens goda intentioner. Det hjälper inte heller att Charlie alltid filmas från låga vinklar för att betona hans fetma. Majoriteten av karaktärerna han kommer i kontakt med har problem med hans utseende och påpekar det konstant vilket också gör att filmens budskap inte riktigt lyckas.

The Whale tar itu med tunga samhällsämnen som fetma, förlust, religion och homosexualitet. Frasers förmåga att skådespela och uttrycka sina känslor genom blickar är ett av filmens starkaste kort.

Hans relation med dottern Ellie är filmens höjdpunkt då båda Fraser och Zink lyckas uttrycka det komplexa förhållandet mellan karaktärerna. Där manuset misslyckas väger det utmärkta skådespeleriet upp en hel del. Filmens manus känns något tomt då det ligger mer fokus på att få med så många fördomar som möjligt om fetma snarare än att överbrygga dem. Detta att låta Fraser trycka i sig mat konstant, och då på närmast groteskt sätt, och att övriga rollfigurer kommenterar hans kropp vid varje givet tillfälle, framstår som extremt onödigt. 

Filmen borde mer ha fokuserat på dialogerna mellan rollgestalterna. Det är väldigt mycket argumenterande men rätt lite av inkännande dialoger. Det finns en potential i samtalen men den går om intet varje gång det blir obekvämt för någon av parterna. 

The Whale
Betyg:
Opulens betyg 3
Genre: Drama
Regi: Darren Aronofsky
Rollerna: Brendan Fraser, Sadie Zink, Ty Simpkins m fl.
Biopremiär: 10 mars 2023
HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Scen & film

0 0kr