Sandra Hüller förtjänar en Oscar för sin roll i ”Fritt fall”

Scen & film.
FILM. Justine Triets film "Fritt fall" har fick igår hela 5 Oscarsnomineringar. Filip Hallbäck hoppas att Sandra Hüllers ypperliga rollgestaltning belönas med en Oscar. Hallbäck konstaterar också att det är en film som håller en i stadigt grepp. Justine Triet blev den tredje kvinnliga regissör att tilldelas världens mest prestigefyllda filmutmärkelse, Palme d’Or (Guldpalmen) i årets filmfestival i Cannes.
Sandra Hüller spelar den kvinnliga huvudrollen i “Fritt fall”. (Stillbild från filmen)

FILM. Justine Triets film “Fritt fall” har fick igår hela 5 Oscarsnomineringar. Filip Hallbäck hoppas att Sandra Hüllers ypperliga rollgestaltning belönas med en Oscar. Hallbäck konstaterar också att det är en film som håller en i stadigt grepp.

Justine Triet blev den tredje kvinnliga regissör att tilldelas världens mest prestigefyllda filmutmärkelse, Palme d’Or (Guldpalmen) i årets filmfestival i Cannes. Tidigare pristagare har varit Jane Campion för Pianot (1993) och Julia Ducournau för Titane (2021). Triets Fritt fall är en välregisserad och välskriven thriller, ett rättegångsdrama, som utspelar sig hos en medelklassfamilj som lever relativt isolerat i de franska alperna.

Misstänkt för mord

Fritt Fall handlar om den tyska författaren Sandra Voyter (Sandra Hüller i en av sina bästa rollprestationer) som arresteras misstänkt för mord på sin man Samuel (Samuel Theis). Men, är hon verkligen skyldig? Med hjälp av sin 11-åriga, synskadade son Daniel (Milo Machado-Graner) som enda vittne, försöker hon bevisa sin oskuld under rättegången.

Inre konflikter och motsättningar

Den intressanta tematiska frågan som löper som en röd tråd genom filmen, och som gör den så mästerlig, handlar om att ju längre polis och åklagare analyserar parets äktenskap, desto mer kommer upp till ytan – hur intellektuella och vältaliga paret än försöker framställa sig som. Men: är deras förhållande egentligen så annorlunda jämfört med andra gifta pars? Har inte alla inre konflikter och motsättningar?

Filmen är två och en halv timme lång, men håller en i ett stadigt grepp. Triet visar en oerhörd respekt för karaktärernas tidsrymd, något som ytterligare förstärks av de orörda landskapen och tystnaden (som bryts av skrammel från olika håll).

Är värd en Oscar

Jag trodde att jag skulle bli uttråkad av att filmen är så pass lång, men jag satt och blev allt mer nervös ju längre tiden gick. Allt sammantaget förstärks helheten av Sandra Hüllers ypperliga gestaltning, som väcker både empati och avsky. Idag är hon en av Europas främsta karaktärsskådespelerskor, och jag hoppas verkligen att hon får en Oscar för sin rollinsats.

FILIP HALLBÄCK
FILIP HALLBÄCK
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr