Rederiet hade nog aldrig funkat i Bosnien

Scen & film.
Rederiet-SVT
Rederiet. (Gruppfoto: Foto: Bengt Wanselius/SVT. Montage: Opulens.)

TV-SERIER. Rederiet hade nog haft det svårt med att göra sig populär i Bosnien. Inte för att bosnier liksom andra i före detta Jugoslavien saknar intresse för Sverige eller Norden, utan mer på grund av att man generellt hade haft svårt för att känna igen sig, menar Vladan Lausevic.

Med tanke på alla identitetspolitiska diskussioner under de senaste åren har jag vid flera tillfällen läst och hört fraser i stilen om “vi måste ha gemensamma kulturella referensramar”. Det handlar om att människor måste ha samma “kultur” för att kunna ingå i en politisk gemenskap, bättre sagt en politisk nation. Sådana förenklade synsätt och attityder har också blivit en del av konkreta politiska förslag, som i fallet med förslaget att Sverige ska ha bildnings- och litteraturkanon där staten ska bestämma vilka böcker som ska vara normerande i samhället.

Vladan Lausevic
VLADAN LAUSEVIC
global@opulens.se

 

Vladan Lausevic är stockholmare och aktiv som skribent, liberal debattör och aktivist med intresse för såväl mjuka som hårda politiska frågor. I bagaget har en examen i historia och Europastudier. Vladans motto: “Jag har ingen identitet, jag har bara identiteter”.

Det senaste från Scen & film

0 0kr