Poetisk psykos

Scen & film
Foto: TriArt

FILM. ”Med ett sinnrikt bildspråk och handling som låter tystnaden tala har Bäck utnyttjat filmmediet maximalt”,  skriver Karolina Bergström om Maria Bäcks långfilmsdebut Psykos i Stockholm.

 

Psykos i Stockholm. Regi: Maria Bäck. Manus: Maria Bäck. Medverkande: Josefine Stofkoper, Josefin Neldén, Sanaz Saidi, Saga Gärde. Från 11 år.

En tonårstjej reser på efterlängtad semester till Stockholm med sin mamma för att fira fjortonårsdagen, varpå mamman drabbas av en psykos och omhändertas, och dottern blir ensam kvar i storstadens limbo. Det skulle kunna vara upptakten till en ordentligt otäck historia, men inte i regissören Maria Bäcks händer. Redan med kortfilmen Mamma är gud från 2015 utforskade hon det kärleksfullt sköra förhållandet mellan sig själv och sin psykiskt sjuka mamma. I den självbiografiskt präglade långfilmsdebuten Psykos i Stockholm lyfter Maria Bäck på locket om en händelse hon länge höll hemlig för alla.

KAROLINA BERGSTRÖM

Karolina Bergström är kulturjournalist och filmkritiker med en bakgrund som dokumentärfilmare. Född i Uppsala men baserad i Stockholm sedan länge.

Det senaste från Scen & film