Gemenskap i fokus för Buff 2024

Scen & film.
Buff, Buff 2024, gemenskap, film. barn- och ungdomsfilm, filmkonst
Vinjettbild för Buff 2024.

FILM. Barn-och ungdomsfilmfestivalen Buff, i Malmö, är en av Sveriges största nationella filmfestivaler i sitt slag. Ingela Brovik rapporterar om årets upplaga där temat var gemenskap.

”Det är vår stad – Barn filmar Malmö” är en unik långfilmsdokumentär om Malmö alltigenom filmad/fotograferad av förskolebarn mellan två och sex år gamla från 21 förskolor i staden där vi får se världen med barnets blick och perspektiv. Den hade sin världspremiär på årets Buff, Barn-och Ungdomsfilmfestivalen i Malmö för 41:a året i rad med 123 filmer från hela världen (efter ett stort urval), som vanligt med fullt av unga glada barn och tonåringar på stadens många biografer. Speciellt de allra yngsta uppskattade denna film, kanske för dess ovanliga perspektiv, närheten till golv och gator, människor och hus i staden som kommer närmare än vanligt, i kommunikation med åskådaren.

Det är en dynamisk och underfundig film med ny blick på staden och människorna.

”Selma & Johanna – en roadmovie” i regi av Ingela Magner, är en svensk film om två elvaåriga flickor, bästa vänner, som fattar ett stort beslut. När Johanna får veta att hennes skola tvingar henne att gå om fjärde klass beslutar hon sig för att stämma sin lärare, i Europadomstolen i Strasbourg. Tjejerna rymmer hemifrån utan vare sig pengar eller färdmedel – de har inte sagt någonting till sina mammor. Det blir en extra tuff, men även rolig och rörig resa där de får lift av olika bilförare. Detta är en film med ett mycket intressant tema om rättvisa och gemenskap mellan tjejerna, som väljer att inte tala med sina mammor. 

Gemenskap var årets tema på Buff med många olika infallsvinklar. Några av de allra bästa är berättelser om flickors vänskap, men även pojkars.

”Clenched Fist”, är en film från Belgien i regi av Vivian Goffette och handlar om pojken Lucien, elva år precis som Selma och Johanna. Han blir mobbad i skolan på grund av att hans far hamnat i fängelse och kallas för ”monstret” av Luciens skolkamrater. Men den ensamme pojken som inte får mycket stöd av sin mamma eller storebror, går sin egen väg. Han är modig, vägrar ge upp hoppet om sin far, hur svårt det än är.  

Det är en existentiell film om att våga stå upp för sin sak gentemot alla hånfulla skolkamrater och skeptiska vuxna. Visningen följdes av en mycket bra, långvarig diskussion mellan filmens producent och en stor publik av elever som ställde viktiga frågor, skapade hopp för framtiden, att ta med sig ut från biografen.

Jonja”, är en tysk film i regi av Anika Mätzke och handlar om en ensam tjej, som hänger med sin bästa kompis Paul och hans familj ut på landet – utan att berätta det för sin mamma. En typisk konflikt mellan döttrar och mödrar i många filmer på 2024 års Buff som publiken kan se, kanske som i en spegel, och diskutera. Den framstod som en av de allra bästa.

”Victoria Must Go”, i regi av Gunnbjörg Gunnarsdottir, är en film om två syskon, Hedvig och Henrik, vars pappa har skaffat ny kvinna som är mycket sträng mot barnen. Om de kommer försent till middagen får de ingen mat. De två barnen fattar beslut om att styvmor bör försvinna – dö. En rätt typisk norsk film, drastisk, absurd – och rolig – som väcker reaktioner hos en ung publik.

En film för lite äldre elever är den svenska dokumentären ”And the King said, what a fantastic Machine” i regi av skånske Axel Danielsson och fransk-svenske Maximilien Van Aertryck. I en helt egen stil berättar filmen om den fotografiska bilden och filmens historia, hur det hela började, med närmast magisk energi. Det är ett omfattande collage av arkivfilm, amatörvideos, live-streamat material och privata dokumentärer som blir ett en visuellt överväldigande upplevelse. Efteråt har de två regissörerna en workshop om dokumentärfilmen tillsammans med publiken. Det var utmärkt bra att den visades på Buff. För övrigt kommer ”And the King Said, What a Fantastic Machine”, följt av eftersnack, att visas 21.30 i SVT2 på långfredagen den 1 april.

En speciell filmvisning är klassikern ”Vi barn från Bahnhof Zoo”, som är en västtysk film från 1981 i regi av Ulrich Edel, Visningen följdes av ett eftersnack med den skådespelare som gjorde rollen som 13-årig tjej i Väst-Berlin. Huvudpersonen dras till centralstationen Bahnhof Zoo där knark, prostitution och kriminalitet skapade en illegal zon för desperata ungdomar som ville ha pengar. Det är en stark film, som visades sent om kvällen och vidgar Buff:s perspektiv.Detta i stark kontrast mot dagen-efter-filmvisningen av rolig, lätt absurd kortfilm på stans största bio där cirka 700 sittplatser fanns för alla två-till-femåringar.

Är ni redo? frågade den engagerade biografkillen den mycket unga publiken. JAAA! vrålade de många två-till-femåringarna med sina ljusa men ändå starka röster – som hördes ut över hela centrala Malmö. Det är också utmärkande för Buff.

I vanlig ordning utsågs pristagare. Här kan du se hela listan. Prisutdelningen avslutades med att Buff delade ut ett helt nytt pris, en ”Buffbagge” som en form av protest mot Guldbaggens nya regelverk som innebär att en amatör inte längre kan få pris för sitt skådespeleri i en film.

INGELA BROVIK
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr