Fransk fängelse-feelgood

Scen & film.
I väntan på frihet. (Foto: Non Stop Entertainment)

LÅNGFILM. Karolina Bergström har sett den franska långfilmen I väntan på frihet i regi av Emmanuel Courcol.  Det är ”en tillrättalagd feelgood-skildring som inte är dålig i sig, men som hade kunnat vara så mycket bättre”, konstaterar hon.

I väntan på frihet
Regi av Emmanuel Courcol

I väntan på frihet. Regi: Emmanuel Courcol. Manus: Khaled Amara, Emmanuel Courcol, Thierry de Carbonnières. Medverkande: Kad Merad, David Ayala, Pierre Lottin m.fl. Premiär: 8 oktober.

Den som har sett den mer än tjugo år gamla svenska långfilmen Vägen ut, för övrigt regisserad av framlidne Daniel Lind Lagerlöf, kan redan denna verklighetsbaserade historia i stora drag. När Dramaten-skådespelaren Jan Jönson år 1985 slumpartat träffade på fängelsedirektören på Kumlaanstalten ledde mötet till att Jan Jönson sade upp sig från Dramaten för att sätta upp Samuel Becketts klassiker I väntan på Godot – på Kumla och med fem fångar i huvudrollerna. Mer än så ska inte avslöjas här med risk för spoilers, utöver att Jönsons arbete i verkligheten tog honom vidare till det beryktade kaliforniska fängelset San Quentin och dessutom gjorde Jan Jönson till personlig vän med Beckett själv.

I väntan på frihet. Regi: Emmanuel Courcol. Manus: Khaled Amara, Emmanuel Courcol, Thierry de Carbonnières. Medverkande: Kad Merad, David Ayala, Pierre Lottin m.fl. Premiär: 8 oktober.
KAROLINA BERGSTRÖM
karolina.bergstroem@opulens.se

 

Det senaste från Scen & film

Mörk humor

UKRAINAKRIGET. Med utgångspunkt i Volodymyr Zelenskyjs roll som president såväl i en

Duplantis flyger nära solen

DOKUMENTÄR. ”Born to fly” om stavhopparstjärnan Armand ”Mondo” Duplantis följer sportbiografins bekanta

Enastående fullträff

DRAMA. Höstens stora biodrama är en fullträff med enastående skådespeleri. ”Bränn alla
0 0kr