Country noir och tidens verkningar

Scen & film.
Mahershala Ali och Carmen Ejogo i ”True detective” säsong 3. Foto: HBO Nordic

TV-SERIER. I dag uppmärksammar Clemens Altgård säsong 3 av True detective som kan ses på såväl SVT Play som HBO Nordic.

True detective. Säsong 3. Del 1-8. Nic Pizzolatto är seriens upphovsman och huvudmanusförfattare. De åtta avsnitten har regisserats av Jeremy Saulnier, Nic Pizzolatto och Daniel Sackheim. I rollerna: Mahershala Ali, Carmen Ejogo, Stephen Dorff, Mamie Gummer, Scoot McNairy med flera. HBO Nordic. Går även att se på SVT Play.

True detective säsong 3 hade premiär på HBO Nordic förra året men kan nu ses på SVT Play. Den som vill se samtliga säsonger av True detective kan göra det på HBO Nordic.

Den första säsongen, 2014, av True detective, med Matthew McConaughey, Woody Harrelson och Michelle Monaghan i bärande roller, var enastående och tål absolut att ses om. Den andra säsongen däremot var en något av en besvikelse, mycket beroende på att olika regissörer anlitades och det i kombination med en snårig intrig gjorde att helhetsintrycket blev ganska splittrat. Ja, det ska ju sägas att varje säsong utgör en fristående och avslutad story, med olika rollfigurer och uppsättningar av skådespelare. Den gemensamma nämnaren finns i Nic Pizzolattos manusförfattande och själva konceptet, som kombinerar en komplicerad kriminalgåta med mörk atmosfär och intressanta psykologiska porträtteringar samt förstås inblickar i polisarbetets vardag.

I säsong 3 Pizzolatto haft viss manusmedhjälp. David Milch anlitades som medförfattare till fjärde avsnittet och Graham Gordy till det sjätte.

Säsong 3 inleds med att två barn, Will och Julie Purcell försvinner. De ger sig av på en cykeltur som de aldrig återvänder från. Poliserna Wayne Hays (Mahershala Ali) och Roland West (Stephen Dorff) leder sökandet efter barnen som senare övergår i en mord- och brottsutredning. Fallet läggs ner för att återupptas tio år senare, men även den utredningen läggs ner. Men 25 år senare blir en åldrad Hays intervjuad av ett tv-team som gör en dokumentär om Purcell-fallet och det får honom att åter börja nysta i den ouppklarade historien. I varje avsnitt görs hopp fram och tillbaka i tiden. Det rör sig således om tre tidsplan med en spännvidd på 35 år.

Den åldrade Hayes lider dessutom av en begynnande demens som dels ger honom minnesluckor av varierande slag men också ett slags hallucinationer där det förflutna spökar i drömspelsaktiga scener. Det är onekligen en utmaning att låta samma skådespelare göra rollen som den 35-, 45- och 70-årige Wayne Hays, men faktum är att det fungerar alldeles lysande. Det ska sägas att även Roland West gör en imponerande skådespelarinsats.

Som ett underliggande motiv finns också Vietnamkrigets posttraumatiska verkningar. De båda poliserna är båda Vietnamveteraner och det är även några av de personer de träffar på under utredningen av fallet. Handlingen tilldrar sig huvudsakligen i Arkansas och ger åtskilliga inblickar i hur det kan se ut i USA:s mindre välmående lantliga avkrokar. Det vilar genomgående en stämning av country noir över de åtta avsnitten.

Prenumerera på Premium!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 45 kr/mån eller 500 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Wayne Hays hustru, utmärkt gestaltad av Carmen Ejogo, är lärare när de möts under den första utredningen och romans uppstår. Hon skriver senare en bok om Purcellfallet och hjälper sin make med att nysta i gåtorna. Skildringen av deras relation med konflikter och försoningar bidrar också till att fördjupa serien i psykologiskt avseende. Därtill bidrar också den kärvt manliga vänskapen mellan Wayne Hays och Roland West. De går skilda vägar men återförenas på ålderns höst.

När fallet väl får sin lösning är förklaringen inte den förväntade och det blir också en smula överraskande ett påfallande lyckligt slut.

True detective säsong 3 är synnerligen sevärd. Den är något mer än ett gängse kriminaldrama och handlar också om hur människor och relationer kan förändras över tid.  Så tiden och dess verkningar kan också sägas vara ett övergripande tema.

CLEMENS ALTGÅRD

clemens.altgard@opulens.se

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Scen & film

0 0kr