Tre tips från Opulensveckan

Redaktionellt.
Opulens chefredaktör Stefan Bergmark ger tre lästips i helgen. (Collage: C Altgård / Opulens)

FÖRSLAG. Chefredaktör Stefan Bergmark ger lästips från veckans publiceringar i magasinet.

Collage: C Altgård / Opulens. (Bildkälla: Pixabay.com)

1. ”Ryssland och dess makthavare har lurat omvärlden, och de har även lurat sig själva”, skrev Anders Björnson i tisdags i sin krönika om kulturkriget som nu pågår i spåren av Ukraina-invasionen.

 

Montage: C Altgård / Opulens.

2. ”Kommer lagerarbetaren med 30 år i yrket och söndervärkta axlar till tals? Eller lastbilschauffören med diskbråck efter många tusen mil vid ratten?” Lars Thulin menade i onsdags att det idag står klent till med litterära skildringar av arbetarklassens miljöer och lyfter fram de matställen som fortfarande finns kvar för skiftarbetare och yrkeschaufförer.

 

Bo Widerberg. (Montage: Opulens. Bildkälla: Wikipedia)

3. ”Bo Widerbergs avtryck är ett filmarv i sig, och fyller även funktionen som ett sällsynt verktyg: som yngre generationer kan titta i, betrakta filmen genom för att finna och utforska okända ytor.” I onsdags skulle filmregissören fyllt 92. Daniel Lopez Nelson hyllade Widerberg på födelsedagen och var samtidigt kritisk mot dagens svenska filmklimat.

 

STEFAN BERGMARK
red@opulens.se

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Redaktionellt

Höstlov, höst, november, flugsvamp, halloween,

Höstlov och poesi

MINISEMESTER. Opulens gör ett kort uppehåll från och med den 31 oktober.
0 0kr