Sommarläsning: ”Din tid kommer” av Carl-Johan Vallgren

Litteratur.
Sommarläsning, Carl-Johan Vallgren, boktips, lästips,
Omslaget till Carl-Johan Vallgrens roman.

BOKTIPS. Elisabeth Brännström kommer här med ett boktips när det gäller sommarläsning. ”’Din tid kommer’ av Carl-Johan Vallgren är en utmärkt välskriven roman om kärlek, sorg och saknad och om jakten på en ovanligt störd gärningsman,” skriver hon.

Din tid kommer: Roman om ett brott av Carl-Johan Vallgren
Albert Bonniers förlag

En ovanligt kylig majdag 1993 hittas en död flicka i ett vattendrag på gränsen mellan Halland och Småland. Flickans huvud är rakat, hon är mycket mager och det finns tecken på att hon varit inspärrad. I övrigt finns det inga spår som visar på flickans identitet och de poliser som tilldelats fallet, kommissarie Björling och Johanna från Rikskrim i Stockholm, har en krånglig utredning framför sig.

Båda har också egna problem att handskas med. Björlings fru har nyligen avlidit i cancer och Johanna bär med sig svåra minnen från uppväxten i Falkenberg där hon nu ska arbeta med mordutredningen. Björling som sörjer sin fru omåttligt ser och hör henne nästan överallt och extra tydlig blir hennes skepnad när deras tonårsdotter, Malin, plötsligt försvinner spårlöst under en campingtur med sin pojkvän.

Sökandet efter Malin blir både plågsamt och långdraget, men man börjar sakta men säkert inse att Malins försvinnande och mordet på den unga flickan verkar hänga ihop.

Trådarna sträcker sig bakåt i tiden och de listigt utplacerade fall-groparna och laddade djurfällorna man hittar djupt inne i skogen pekar på att en sadistisk djurplågare, som inte heller tvekar att ge sig på människor, gömmer sig inne bland träden och snåren.

Din tid kommer av Carl-Johan Vallgren är en utmärkt välskriven roman om kärlek, sorg och saknad och om jakten på en ovanligt störd gärningsman. Mördarens grymhet mot både människor och djur lyfts fram och sätts i kontrast till den smärtsamt starka kärlek Björling hyser till sin döda fru och sin försvunna dotter.

Carl-Johan Vallgrens fint nyanserade prosa medverkar också till att göra Din tid kommer extra väl värd att läsa utöver den spännande handlingen och det känslomässiga djupet. En bladvändare som är lätt att läsa, men svår att glömma bort.        

ELISABETH BRÄNNSTRÖM
elisabeth.brannstrom@opulens.se

Det senaste från Litteratur

0 0kr