Alternativ vårsalong på krigets årsdag

Konst.
Biståndsorganisationen War Childs generalsekreterares bakhuvud och ryggtavla framför utställda tavlor. Till höger i bild står galleristen Anders Kumlien. Foto: Edvin Grans/Opulens.

VERNISSAGE. Samtidigt som Stockholms konstögon riktas mot Liljevalchs årliga vårsalong hålls den alternativa WarsalongenAbove gallery vid Sankt Eriksplan i Stockholm. Målet är att den utställda konsten ska inbringa pengar för att hjälpa krigsdrabbade barn.

Idag, fredag 24 februari, har det gått ett år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. På Above gallery på Tomtebogatan 30 vid Sankt Eriksplan i Stockholm uppmärksammas årsdagen med konstutställningen Warsalongen

– Vi tänkte ha bra konst. Inte för provocerande konst om temat barn i krig, utan framförallt bra konstvärde, säger arrangören Anders Kumlien på Above gallery.

Krig är således inte temat för konsten på Warsalongen. En rad erkända konstnärer ska auktionera ut sina verk till förmån för biståndsorganisationen War Child som hjälper traumatiserade barn i krigshärdar. Yoyo Nasty, aktuell med utställningar i både Mexiko och Shanghai, ställer ut en akrylmålning föreställandes tre tigrar klättrandes i ett solrosor. 

– Det är svårt att föreställa sig hur det är att uppleva krig. Konstverket är inte skapat med temat krig i åtanke, jag har bara skänkt tavlan för ett viktigt ändamål. Tigrar är ett återkommande tema för mig och andra kan också känna en koppling till dem, säger Yoyo Nasty. 

Yoyo Nastys tre bedårande tigrar. Foto: Edvin Grans/Opulens

På galleriet berättas att tigerkonstverket är värderat till någonstans mellan tjugo till trettio tusen, summor de hoppas uppnå i auktionen som pågår till tolfte mars. 

– Konstnärerna förlorar på det, men det är för en god sak som alla måste hjälpas åt med, säger säger Peter Brune, generalsekreterare på War Child

Med brittiskt uttal på war låter utställningens titel förvillande lik Vårsalongen på Liljevalchs konsthall. Arrangörerna menar att många utställare håller vårsalong om våren och att Liljevalchs också givit dem klartecken att att ha en warsalong.  

– Jag har frågat den tidigare Liljevalchschefen som råkar vara min granne om vi får använda namnet. Också Liljevalchs har givit oss klartecken, säger War Childs generalsekreterare Peter Brune.  

Generaldirektör för biståndsorganisationen. Bakom honom syns fotokonst av Johan Pihl och Andreas Kocks samt ett verk av Emil Öhlund.

Organisationen har verksamheter i flera av världens konfliktdrabbade områden, också i Ukraina. 

– Vi har ett digitalt utbildningsprogram vi tillhandahåller för det ukrainska utbildningsministeriet. Utöver det stödjer vi fem lokala organisationer, det är så man hjälper mest effektivt, säger Peter Brune.

Warsalongen kan besökas mellan 24–26 februari. 

EDVIN GRANS
info@opulens.se

Det senaste från Konst

0 0kr