Sälj grej till feministisk tjej

Krönikor/Samhälle.
Elin Berglund, grundaren av Natural cycles, presenterar sin app på webbkonferensen Leweb i Paris.

SYSTERSKAP. “Organisera dig inte, skaffa en app för lönegapet! Det som sker idag är inget annat än varufiering av systerskapet”, skriver Amra Bajric.

Ni vet uttrycket ”om något är för bra för att vara sant så är det antagligen det”? Så kände jag när preventivmedelsappen ”Natural cycles” lanserades. En app som lovade att hålla koll på ens menscykel och ägglossning genom att man samma tid varje morgon tar tempen, och sen för in siffrorna. Hela konceptet föll för mig på att jag skulle behöva hålla koll på min kroppstemperatur vid en viss tidpunkt när jag knappt kommer ihåg att ställa in kaffekannan innan jag klickar på ”start” på kaffebryggaren varje morgon. Något jag inte är ensam om eftersom appen har visat sig vara ren vetenskaplig smörja – den funkar inte. Och som följd är den anmäld till läkemedelsverket för att en hel drös med kvinnor blev ofrivilligt gravida.

Det intressanta i hela den här historien är att bloggentreprenör-extravaganza, Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, är delägare av appen. Blondinbella har haft en lång och framgångsrik karriär och profilerat sig som en av Sveriges mest driftiga och yngsta entrepenörer. Att hon nu går ut och försvarar sin produkt och menar på att appen visst funkar är självklart; de kvinnor som varit dumma nog att bli på smällen har helt enkelt använt den fel. Appen funkar, man måste bara ha anställda utan kollektivavtal som håller koll på ens vardag, likt entreprenören själv. Blondinella har för många en status som förebild i dagens samhälle. Man ser upp till henne och hennes karriär och det ses som feministiskt att bli miljonär innan man ens fyllt 30. Kritik mot hennes entreprenörsskap har avfärdats som osysterligt och antifeministiskt, ibland även kallats för avundsjuka och kvinnofientligt. Vi måste stötta våra unga och drivna kvinnor – oavsett vad de gör.

Madeleine Albright sa en gång att ”det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte stöttar varandra” hon har rätt trots att hon administrerade sanktioner som tog död på irakiska barn. Kvinnor ska stötta och lyfta varandra men inte på bekostnad av andra kvinnors lidande. Citatet används av feminister felaktigt, precis som högerns påhittade Voltaire-citat om att dö för din rätt till yttrandefrihet. Voltaires citat används idag för att undkomma ansvar för ens handlingar och åsikter. Tyvärr har en liknande process ägt rum i den feministiska rörelsen där systerskap kvinnor emellan används som ett sätt att stänga ned kritik mot vinstdrivande entreprenörer och kapitalister.

Istället för Alva Myrdals genom den socialdemokratiska rörelsens universella välfärdslösningar för kvinnlig reproduktion, har vi fått entreprenörers pseudolösningar på hur jag som kvinna sparar tid i min vardag. Organisera dig inte, skaffa en app för lönegapet! Det som sker idag är inget annat än varufiering av systerskapet. Istället för ”sälj grej med tjej” har vi nu uppgraderats till ”sälj grej till feministisk tjej”. Kapitalets vägar är oändligt flexibla; nu vill de inte längre bara komma åt dig med fåfänga och dåligt självförtroende – nu kan också ditt engagemang för en bättre värld för kvinnor ge avkastning.

Kritik mot falsk marknadsföring och marknaden i stort måste uppmuntras för problemet kommer aldrig vara att vi inte har tillräckligt med kvinnliga miljardärer, utan att vi har miljardärer överhuvudtaget. Det kan inte handla om kollektiv frigörelse genom individuella karriärer. Systerskap och solidaritet har i kvinnokampen varit viktiga medel för kvinnor att närma sig jämställdhet. Snälla bevara oss från entreprenörerna i ”Systerskapet AB”.

AMRA BAJRIC
amra.bajric@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Amra Bajric

Amra Bajric är frilansskribent med fokus på frågor inom feminism, litteratur och antirasism. Arbetar även som kommunikatör och har ett stort medialt projekt på G som lanseras i början av juni 2021.

Det senaste från Krönikor

0 0kr