För att förstå Trump behöver vi se mer wrestling

Media.

SHOW. Det cirkulerar en video som föreställer att USA:s president Donald Trump, misshandlar CNN. Journalistkåren rasar och menar att Trump implicit uppmanar till våld mot journalister. Åter igen framställs den amerikanska presidenten som en skurk som uttrycker sig på ett sätt som presidenter inte bör.

Men varför skulle han sluta agera som han gör, för att vissa ser honom som en skurk? Hans hänsynslösa retoriska tillvägagångssätt har lyckats göra honom till president men även innan det – en stark karaktär inom pro wrestling.

Det är juli månad, jag befinner mig i Almedalen och stannar upp vid Aftonbladets tält, där jag till min förvåning ser ett klipp där en man brottar ner en person och slår den i huvudet. Videon visar sig föreställa USA:s president, Donald Trump, som just hade spridit videon på sin Twitter. Redigerat över ansiktet på personen som attackeras är CNN:s logotyp, och tillsammans med tweeten skriver Trump #FraudCNN. Trump slår personen fem gånger i ansiktet.

Videon kommer ifrån pro wrestlingens Super Bowl, Wrestlemania från år 2007, den absolut största wrestlingföreställningen som genomförs en gång varje år och har miljontals tittare världen över. Själva klippet kommer ifrån en match som skulle avsluta den så kallade miljardärfejden, mellan WWE:s ägare Vince McMahon och Donald Trump. Jag, som många andra, satt fastklistrad vecka efter vecka under våren 2007, längtandes efter Wrestlemania och slukad av storyn, kampen mellan de två miljardärernas karaktärer.

Pro wrestling är en mix mellan sport och underhållning. Matchresultaten är riggade i förhand och anslutna en story. Storyn utgörs av karaktärer som är baby faces, de goda som kämpar efter publikens jubel, och heels, som är de onda som kämpar för att publiken ska älska att hata.

Under Trumps tid i WWE gjordes en story där han hade köpt upp måndagsprogrammet, Monday Night Raw. I programmet gick Trump ut och adresserade att programmet äntligen kommer att bli tittarnas och inte bara en möjlighet att tjäna pengar på, som Donald Trump menade gjordes av Vince McMahon (vars fru, Linda McMahon som också är tidigare VD för WWE, ironiskt nog numera är småföretagarminister i Trumps regering).

Hans stil känns igen. Hans uthängningar av motståndare, hotfulla agerande mot medier och journalister har lett till att Donald Trump har blivit den främsta heel:en i amerikansk politik.

Trump har allt som en bra showman ska ha, oavsett om han välter en motståndare innanför wrestlingringen eller om han deltar TV-debatt mot andra presidentkandidater. Han vet om att han inte uttrycker sig som den typiske presidenten och det är han heller inte intresserad av. Trump vet att medial sensationell konflikt är det enda som kan få honom att behålla och kanske till och med utöka sin makt.

När jag förstummad stod framför Aftonbladets tält i Almedalen hörde jag kollegor diskutera hur förfärligt det var så som Trump uttryckte sig. Det tog inte lång tid förrän jag loggade in på Twitter för att se reaktionerna från hans anhängare vilka jublade efter hans inlägg och insåg hur även jag var en del av storyn – att jag älskar att hata Donald Trump.

KEVIN SHAKIR
kevin.shakir@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Kevin Shakir

Kevin Shakir skriver och undervisar om internetkultur, nationalistiska och högerextremistiska rörelser och hur en konstant utvecklande medieverklighet påverkar människor och samhällen.

Det senaste från Media

0 0kr