Märkligt inlägg om Förintelsen

Debatt/Samhälle.
Collage: Opulens.

DEBATTSVAR. ”Sovjets och Nazitysklands pakt, där östeuropeiska länder delades upp i intressesfärer, banade väg för andra världskriget” skriver Mats Marcusson, freds- och människorättsaktivist samt pensionerad EU-tjänsteman.

 

DEBATTSUGEN? SKICKA BIDRAG TILL debatt@opulens.se

När jag sent omsider uppmärksammade Tord Björks debattartikel trodde jag först att den utgjorde en välkommen men sen kritik mot den relativisering av Förintelsen som skett av Jan Myrdal och kretsen kring Folket i Bild/Kulturfront.

Istället visade sig Björks debattartikel vara ett återgivande av den ryska regimens argument i dess försök att skriva om historien och frånta Sovjetunionen från dess ansvar för samarbetet med Nazityskland, vilket inledde det andra världskriget. I Björks långa och spretiga debattartikel riktas av någon anledning även insinuationer mot Ukrainas president. Denna påstås ha ägnat sig åt ”egna aktiviteter” under en minneshögtid för Förintelsens offer i Jerusalem.

Resolutionen innebär inte på något sätt att nazismen och kommunismen likställs.

I Europeiska unionens resolution redogörs för historiska fakta. Sovjets och Nazitysklands pakt, där östeuropeiska länder delades upp i intressesfärer, banade väg för andra världskriget. I resolutionen kan man även läsa att en demokratisk utveckling ägde rum i de flesta västeuropeiska länderna medan Sovjet påtvingade de östeuropeiska länderna kommunistiska diktaturer, vilket inte bara berövade medborgarna i dessa länder deras medborgerliga fri- och rättigheter utan även gjorde deras liv kortare, fattigare och smutsigare på grund av dess ineffektiva och miljöförstörande industrier.

Resolutionen innebär inte på något sätt att nazismen och kommunismen likställs. Det görs heller inte på den Europeiska Historiens Hus i Bryssel som jag besökte ett flertal gånger under de år jag bodde i staden. Det framgår klart att nazisternas folkmord på judarna saknar motstycke i historien.

Europeiska unionens resolution, som baseras på historiska fakta, uppskattas inte av den brutala regimen i Kreml som inte bara för krig mot Ukraina utan även mot historiska fakta. Ett bisarrt inslag i det senare kriget är Putins försök att skuldbelägga Polen för andra världskrigets utbrott.

MATS MARCUSSON
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

Illustration: Opulens.

Akademin och cancelkulturen

KONTROVERSIELLT. ”Cancelkulturen är ett hot mot yttrandefriheten.” Magnus Gustafson, doktorand i historia
0 0kr