Vi ska inte vara rädda för arbetskraftsbrist

Krönikor.
Brist kan låta negativt, men arbetskraftsbrist kan vara något riktigt bra, skriver Anna Herdy. (Montage: Opulens. Bakgrundsbild: Pixabay.com)

SYSSELSÄTTNING. När arbetarna inte längre behöver konkurrera om samma jobb eftersom det finns fler jobb än arbetare, så måste arbetsgivarna börja konkurrera om dem som ska utföra jobben, skriver Anna Herdy.

I Storbritannien råder det nu arbetskraftbrist. I förra veckan nådde antalet lediga jobb över en miljon. Den brittiska arbetsgivarorganisationen CBI kräver att regeringen lättar på immigrationsreglerna och låter fler slaktare, murare och chaufförer komma in i landet. McDonalds har behövt ta bort milkshake från menyn eftersom leveranserna inte kommer fram. Möbler, dricka och influensavaccin hör till andra varor som står där de står, på grund av bristen på lastbilsförare. Problemen är gamla, menar Tremanye Johnson, verksamhetschef på ett åkeri i Suffolk. “I 20 år har människor lämnat skolbänken utan att vilja bli lastbilsförare”, säger han till BBC. I hans företag har man nu fått höja lönerna med ungefär 20 procent för att försöka hålla kvar förarna.

ANNA HERDY
anna.herdy@opulens.se

Anna Herdy är uppvuxen i Värnamo, just nu boende i Farsta med sin sambo och sina två barn. Utbildad gymnasielärare som inte jobbat en enda dag som det efter examen. Tidigare chefredaktör på den fristående socialistiska tidningen Flamman, numera ansvarig för Vänsterpartiets satsning på innehåll i egna kanaler. Gillar folkrörelsearbete och att få saker och ting gjort.

Det senaste från Krönikor

0 0kr