Svårt ta nyfrälsta “kritiker” av marknadsskolan på allvar

Krönikor.
Oavsett vad som hänt eller vad som kommer att hända med Framstegsskolans skolor är situationen ett bevis på hur det INTE ska gå till i ett demokratiskt skolsystem. skriver Anna Herdy. (Montage: Opulens)

NYA VINDAR. “Kanske syns ödeläggelsen allra tydligast i siffrorna över hur många som går ut grundskolan med ofullständiga betyg, men den känns också igen på de skenande ohälsotalen bland unga och i skolkoncernernas årsredovisningar”, skriver Anna Herdy.

Göteborg är just nu scenen på vilken förödelsen som är det svenska skolsystemet visas upp. I juni beslutade den liberala ordföranden för grundskolenämnden, Axel Darvik, att dra in skolpengen för de tre skolor som drevs av föreningen Framstegsskolan, som driver tre muslimska friskolor.

Enligt Axel Darvik fanns det oklarheter kring vem som var huvudman och borgenär för skolorna samt att man var rädd att pengar skulle hamna i fel händer.

I förra veckan rapporterade medier om att Göteborgs stad nu tvingas betala ut pengarna man hållit på till Römosseskolan. Totalt handlar det om över 20 miljoner kronor. Tingsrätten menar att det inte alls råder några oklarheter om vem som företräder den. Skolans juridiska ombud menar att det handlar om diskriminering och säger i en intervju till Göteborgs-Tidningen att påståendet om att det är oklart var pengarna skulle hamna är “en fullkomligt fri fantasi”. Rättsväsendet får avgöra vem som har rätt här.

Valet 2006. Fredrik Reinfeldt och hans kumpaner i Alliansen kunde inte stoppas. De hade en plan för maktövertagande som fungerande till punkt och pricka. I deras koalition rymdes unga nyliberaler med kotlettfrisyr och portfölj från Askim, kristna konservativa från Bibelbältet och skogsbönder i Västerbotten. Inget skulle få stå i vägen för det stora regeringsskiftet. Enorma skattesänkningar och utförsäljningar av det gemensamma. Staten skulle bli en kassako för det privata näringslivet. Rivningskulan gick genom socialförsäkringssystemet, arbetsmarknadspolitiken och välfärden.

Efter den borgerliga valsegern, som också syntes i valresultatet i kommunerna, fick etableringen av friskolor ytterligare fart. Skolföretag gavs tillstånd att starta skolor med allt märkligare ansökningar. “Det spelade ingen roll hur dåligt underbyggda ansökningarna var eller hur inkompetenta de ansökande skolornas chefer verkade. Inget skulle få stå i vägen för den fria företagsamheten.” skriver en tidigare V-ledamot i stadsdelsnämnden Västra Hisingen, platsen där Framstegsskolan verkar.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

I dag är Reinfeldt-projektet avslutat. Kvar fanns inte ens ett slagfält, bara ett land som rivits isär till den grad att det knappt går att känna igen. De borgerliga partierna har på några år lyckats fullborda sitt systemskifte. Klyftorna i inkomster och skolresultat samt bristerna i välfärden är tydliga för de flesta, för nästan alla under en pandemi. Kanske syns ödeläggelsen allra tydligast i siffrorna över hur många som går ut grundskolan med ofullständiga betyg, men den känns också igen på de skenande ohälsotalen bland unga och, för den som gräver djupt, också i skolkoncernernas årsredovisningar.

Men är man borgerlig politiker vet man hur vinden blåser, eftersom man själv kämpat med att underblåsa den. Istället för att gå till val på fler skattesänkningar, fler utförsäljningar och mer makt till arbetsgivarna ska man “få ordning på Sverige” och lappa och laga med hårdare straff, stängda gränser och hårdare tag mot suspekta grupper. Tillsammans med SD.

Ni borgerliga politiker som nu upprört omvärderar era ståndpunkter är välkomna att göra det. Men vi som i årtionden gastat om vad som komma skall med ett skolsystem som ser ut som vårt har svårt att ta er på allvar.

Oavsett vad som hänt eller vad som kommer att hända med Framstegsskolans skolor är situationen ett bevis på hur det INTE ska gå till i ett demokratiskt skolsystem. Att pengar dras in på grund av ekonomiska oegentligheter ska aldrig hända i ett demokratiskt skolsystem. En enda misstanke om att eleverna skulle utsättas för eller inlemmas i en odemokratisk eller sektliknande tillvaro kan aldrig accepteras.

Att Centerpartiet nu ska stävja utvecklingen genom att begränsa köer är ett skämt. Det var er borgerliga gemenskap som utgjorde arkitektbyrån för systemet vi sitter med – det är lite sent att komma och frusta om kontroll nu.

ANNA HERDY
anna.herdy@opulens.se

Anna Herdy är uppvuxen i Värnamo, just nu boende i Farsta med sin sambo och sina två barn. Utbildad gymnasielärare som inte jobbat en enda dag som det efter examen. Tidigare chefredaktör på den fristående socialistiska tidningen Flamman, numera ansvarig för Vänsterpartiets satsning på innehåll i egna kanaler. Gillar folkrörelsearbete och att få saker och ting gjort.

Det senaste från Krönikor

0 0kr