Samhällskontraktet är inte en kundklubb

Krönikor.
Myra Åhbeck Öhrman skriver idag om hur vi börjar se samhällskontraktet som en kundklubb och vad det medför för problem. Collage: C Altgård / Opulens

SOLIDARITET. “När vi börjar se samhällskontraktet som en kundklubb bland andra blir det plötsligt okej att din rätt till bekvämlighet sker på bekostnad av andras möjligheter”, skriver Myra Åhbeck Öhrman.

“Solidaritet” är ett av de vackraste ord som finns. Tyvärr är det också ett av de svåraste och hårdast ansatta, i en tid som känns allt mer präglad av individualism. Där många ser sig själva som samhällskunder med konsumentkrav på sin omgivning, snarare än medborgare vars rättigheter och ansvar behöver komplettera andras.

MYRA ÅHBECK ÖHRMAN
myra.ahbeck.ohrman@opulens.se

Myra Åhbeck Öhrman är frilansande skribent, föreläsare och debattör med inriktning på en spretig blandning av internetkultur, jämställdhetsfrågor och antifascism. Senast verksam som kampanjansvarig och granskare i den antirasistiska organisationen ”Inte rasist, men…”. Har bott största delen av sitt liv i den norrländska glesbygden, men inte ens det kunde riktigt ta stockholmaren ur henne.

Det senaste från Krönikor

Hörby, Victoria Benedictsson

Hörby och jag

HÖRBY. ”Det är alltså hög tid att någon berättar för de som
0 0kr