Så jobbar SD:s troll och nätkrigare i praktiken

Krönikor.
Trollfabrik, SD, Sverigedemokraterna, påverkansoperationer, nätkrigare
Illustration: Opulens.

NÄTKRIGARE. TV4:s ”Kalla fakta” har avslöjat SD:s trollfabriker. Här gör Lars Thulin en genomgång av SD-nätkrigarnas strategier och försvarsmetoder.

SD:s trollarméer har avslöjats av TV4:s Kalla fakta. Anställda på SD-ägda tv-kanalen Riks, håller i gång anonyma konton som synkroniserat pumpar ut desinformation med avsikt att splittra landet.

Granskningen fick Sverigedemokraternas högsta propagandaofficer Joakim Wallerstein att hota reportern. Främst med att dennes yrkeskarriär kunde stoppas. Det kunde nämligen Riks fixa. Men Wallerstein såg det inte som ett hot, det var enligt hans uppfattning ”konsumentupplysning”. I så fall skulle Gudfadern och Sopranos vara världens bästa konsumentupplysare.

Hur agerar SD:s trollarméer?

Hur agerar då trollarméerna? Jo, skickligt och ofta är de också svåra att avslöja, vilket är affärsidén. Jag har varit aktiv på Aftonbladets sida på Facebook. Och då huggit på inlägg som jag antagit komma från trollkonton men i vissa fall har det varit fråga om existerande privatpersoner. Gemensamt för trollen och dessa personer har varit att i alla möjliga och omöjliga sammanhang föra fram SD:s budskap. De arbetar med en mix av hat, hån, lögner och total brist på kunskap och logik. I fortsättningen kallar jag de två grupperna för nätkrigare.

Tre huvudfronter

Jag ser tre huvudfronter.

Den första går ut på att skuldbelägga invandring för allt dåligt i Sverige. Då menar jag ALLT. Detta följs nästan alltid av tesen att det sker ett folkutbyte, så inom kort kommer de ”äkta” svenskarna att vara i minoritet. Följden av detta antas bli att samhället som vi känner det går under.

Ett populärt påstående är att alla svenska traditioner kommer att förbjudas. När det gäller gängvåld pekar man på att många av de som dömts för brotten har icke-svenska namn. Många nätkrigare känner sig nöjda med det hela. Så länge invandrarna skjuter och bombar varandra är det helt okej. Sedan snaskar man gärna i det sexuella. Som att ”din dotter” kommer våldtas av skäggiga män med muslimsk bakgrund.

Hat mot socialdemokrater

Andra fronten kan kallas Hata socialdemokrater. Vilket främst görs genom påhopp på Magdalena Andersson. Hon görs personligen ansvarig för det mesta och allt från utseende, kläder och sätt att tala förnedras, hatas och hånas. När hennes röst bröts då vår statsminister påstod att socialdemokrater var terror-romantiker fick nätkrigarna totalt frispel av lycka. Hånen haglade. Sparka på någon som ligger, inget är mer underbart.

En tes som ofta drivs, förmodligen för att dölja SD:s bakgrund, är att det i själva verket är Socialdemokraterna som är nazister. Ordet ”nazzesozzar” är inte ovanligt. Som bevis påpekas att Socialdemokraterna inte var emot rasbiologin i början på förra seklet. Därför är partiet nazistiskt. Att ingen av de övriga partierna protesterade har undgått nätkrigarna. Likaså att en stor del av västvärlden var inne på samma mörka tankar.

Ett annat ”bevis” är att de tyska nazisterna kallade sig nationalsocialister, ett drag för att locka fler väljare. För nätkrigarna är delen ”socialister” i namnet ett tecken på att S i princip var systerparti med de tyska nazisterna.

Ett tredje ”bevis” är Sveriges politik under andra världskriget. Därmed var Socialdemokraterna medlöpare till nazisterna. Att vi hade samlingsregering under kriget, tycks helt okänt för SD.

Misstänkliggör journalister och public service

Den tredje fronten går ut på att misstänkliggöra journalister i allmänhet och public service i synnerhet. Förenklat kan sägas att SD:s arméer är övertygade om att nästan alla journalister i Sverige är kommunister sedan barnsben. Därför undanhåller de ständigt ”Sanningen” för medborgarna. Även stora engelskspråkiga tidningar, nyhetsbyråer och tevekanaler uppges vara med i vänster-komplotten. Att många av dessa medier är kommersiella, stör inte nätkrigarna, då en journalist per definition alltid är ”vänster”. Allt dessa medier förmedlar är därför tillrättalagda lögner från etablissemanget.

En minoritet av nätkrigarna kan ändå föra en diskussion och skriva en begriplig mening. De hävdar att den undersökning av journalisters politiska sympatier som görs i Sverige bevisar att medier i princip kör med marxistisk propaganda. Och allt som skrivs därför är lögn och hets mot SD.

Undersökningen görs av Göteborgs universitet. Jag är en av ganska få som läst allt i rapporterna och kan därför meddela att SD-krigarnas slutsats har väldigt lite stöd i materialet. Jag brukar vänligen upplysa om att jag kan det mesta om undersökningarna och erbjuder mig att ge en sammanfattning byggd på länkar till utredningen. Om de säger ja, skickar jag rapporten. Hittills har ingen återkommit efter detta erbjudande.

Nätkrigarnas försvarslinjer

Den första försvarslinjen i allt nätkrigarna skriver för att rättfärdiga sitt parti och få ut desinformation, är whataboutism. Alltså: ”någon annan har minsann också gjort något dåligt någon annan gång, så det så. Därför får ni inte kritisera oss”.  De hoppas på två resultat.

Det första är att den som anklagar SD blir förvirrad, snärjer in sig svåra resonemang och ”förlorar”.

Det andra är att debattörerna enas om ”att alla är lika god kålsupare” och därmed kan ingen anklagas för något och ingen behöver då stå till svars för något.

När argumenten till sist tryter återkommer SD:s arméer ofta med en variant som är så vanlig att den måste ingå i en grundkurs. Nämligen ett intresse för psykiska åkommor och dess medicinering. För varianter på ”ta dina piller och somna om” samt ”har du slarvat med dina mediciner” återkommer ständigt.

Ett urbota dumt sätt att håna en debattmotståndare. Som därmed säger allt om den som uttalar det.

ANVÄND DENNA! LARS THULINlars.thulin@opulens.se
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

 

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr