Propaganda för akademisk frihet

Krönikor.
Myra Åhbeck Öhrman skriver om propagandan för akademisk frihet. Collage: Opulens

OMTVISTAD EXPERTIS. ”SD har av uppenbara skäl inte så mycket emot att backa en akademiker som anklagas för islamofobi.” Myra Åhbeck Öhrman skriver om det kanske till en början lite oväntade i att Sverigedemokraterna nu drar en lans för akademisk frihet i allmänhet och terrorforskaren Magnus Ranstorp i synnerhet.

“Sossar hjälper islamister genom att tysta terrorforskaren Magnus Ranstorp”, står skrivet i vita bokstäver över en svartvit bild på en skrikande man. Hans ögon är ilsket uppspärrade, och av någon anledning är han barbröstad. “Världen är byggd på forskning, därför allvarligt när forskare tystas”. Det här kan tyckas vara ett spännande nytt grepp från Sverigedemokraternas propagandamaskin. Att bry sig om forskare? Vilken grej.

MYRA ÅHBECK ÖHRMAN
myra.ahbeck.ohrman@opulens.se

Myra Åhbeck Öhrman är frilansande skribent, föreläsare och debattör med inriktning på en spretig blandning av internetkultur, jämställdhetsfrågor och antifascism. Senast verksam som kampanjansvarig och granskare i den antirasistiska organisationen ”Inte rasist, men…”. Har bott största delen av sitt liv i den norrländska glesbygden, men inte ens det kunde riktigt ta stockholmaren ur henne.

Det senaste från Krönikor

0 0kr