En annan debatt är möjlig

Krönikor.
En annan debatt är möjlig, anser Nathan Hamelberg. (Collage: C Altgård / Opulens)

KULTURKRIGET. “Skolfrågan är ett exempel på hur det kan gå, på några år har en fråga som inte ens finns i nationalisternas arsenal seglat fram och slitit problemformuleringsprivilegiet ur händerna från väldiga internationella koncerner”, skriver Nathan Hamelberg.

Vid tiden kring terrordådet vid Utøya formulerade vänsterpolitikern Ali Esbati sig i termer av ”vägra ta debatten”. Jag tror det i mångt och mycket var en vettig inställning om man med det menar att vissa debatter bara blir av om två parter deltar. Dessutom att våra medier, sedan deras ekonomi börjat vara beroende av klick gått in i klickonomins era, och därmed ständigt premierat det som är polariserande, skapar kontrovers och upprör. Kulturkrig trumfar nästan allt annat givet att det skiljer så lite mellan de flesta partiers faktiskt föreslagna politik och hur mycket som regleras av avtal.

NATHAN HAMELBERG
nathan.hamelberg@opulens.se

Nathan Hamelberg är skribent med förflutet som krönikör på Arbetaren, Fria Tidningar och ETC såväl som essäist på Ottar, Kom Ut!, Tecknaren, Fronesis och Ord & Bild. Till vardags verksam med våldsförebyggande arbete i Stockholm.

Det senaste från Krönikor

0 0kr