Åsa-Nisse ropade aldrig “Sieg Hurra!”

Krönikor.
Collage: C Altgård / Opulens.

SATIR. Demokratin är snart så insnärjd i lagar, konventioner med artikelparagrafer, förordningar och EU-direktiv att vi inte kan röra oss en meter åt något håll utan att göra en överträdelse. Många intressegrupper med förankring i bland annat Facebook har egenintressen av din, som du kanske trodde, exklusiva sfär, skriver Iodine Jupiter.

 

Morfinet hade gjort mig så trött att jag sängliggande kunde vänta i timmar för att se Åsa-Nisse på tv. Frågan om vilket trassel, trixande eller missförstånd han skulle hamna i försatte mig i fasa. Man ville ju att han skulle klara sig helskinnad ur knipan. För det gjorde alltid Nisse utan att behöva specialister som förklarade hur det skulle gå till. Hade Åsa-Nisse utslungat det jag skrev i rubriken hade han fått problem.

Donald Trump i riksrättsprocess, starka politiker, affärsmän med makt och pengar har en stab experter som bara sysslar att påvisa möjligheter att ta sig ur trasslet. För vanliga människor är det ingen självklarhet – det kostar.

Demokratin är snart så insnärjd i lagar, konventioner med artikelparagrafer, förordningar och EU-direktiv att vi inte kan röra oss en meter åt något håll utan att göra en överträdelse. Många intressegrupper med förankring i bland annat Facebook har egenintressen av din, som du kanske trodde, exklusiva sfär. Men du är inte ensam. Agendan delas av andra med samma intresse för påverkan. Att vinna något, att sätta en gräns för din rörlighet definieras av bestämmelser. Att ställa dig schackmatt är målet för lagens kärlek. Fackföreningar, politiker och företag försöker finna tolkningar av lagen till sin fördel med hjälp av experter. De tar rikligt betalt för att reda ut det mardrömsträsk av paragrafer som du omöjligt själv kan greppa. Du behöver köpa specialkompetens.

För att tolka en intressekonflikt behöver du gå till en jurist. Lagens tjänare behöver i sin tur en annan jurist för att tolka de nya direktiven. Bakom varje lag finns en annan lag eller förordning som sätter rättspraxis på undantag. Ingenting ska någonsin förändras. Ingenting kan förändras. Bakom varje steg finns en konvention och någon som ber dig signera avtalet om ditt liv. Att gå över gränsen är en överträdelse av de påbud som föreskrivits. Detta beivras enligt lagen.

I systemet att välja ingår ett riksdagsval där varje folkvald är länkad till ett företag som svarar mot dina behov. Detta företag sprattlar i trådarna när globala marknadskrafter reagerar på världsbörsen.

Ordet direktiv betyder ursprungligen att ett företag, stat, myndighet eller en auktoritär finsk chef pekar med hela handen. Leken har många olika namn. Ett av dem är Följa John. Ingen tar initiativ, alla följer order.

Men på senare år fattas besluten för ditt liv långt ifrån dig och din förmåga till överblick och kontroll. Så det är lika bra att du kniper käft och är nöjd. Du dömd att dansa till vägs ände, dömd att huka under paragrafen. Livsbanken sätter dig i evig skuld om inget annat sägs i avtalet.

Ett osynligt finmaskigt nät av förordningar styr ditt liv. Säg A och du får höra B, Säg B och du får höra C tills du har råd att bevisa motsatsen. Lagens inhägnad är till för stabilitet, att skydda ägarna från dem som luktar illa och inte har råd att betala.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

Horder av missnöjda medborgare kommer att springa med toalettpappersrullar de roffat på sina arbetsplatser. Syftet är att i desperation försöka få det lite bättre. Alla tar det de tycker sig förtjäna med de försämrade villkoren för sin existens. Gilla läget.

I systemet att välja ingår ett riksdagsval där varje folkvald är länkad till ett företag som svarar mot dina behov. Detta företag sprattlar i trådarna när globala marknadskrafter reagerar på världsbörsen.

Någon drar, någon sprattlar.

IODINE JUPITER
info@opulens.se

 

 

 

 

iodine Jupiter är skriftställare med tematiska verk inom dramatik, musik och litteratur. En satirisk ton är ofta vapnet som riktas mot vår tids idioti. Bakom titlar som Dom dödas pornografi och Obscen sanning ryms både skönhet och civilisationskritik. En senare publikation i denna anda är En tjänstemans meditationer.

Det senaste från Krönikor

0 0kr